Fuglesang serverar älg i rymden

Får krydda extra eftersom maten smakar mindre i rymden

NYHETER

STOCKHOLM

Nu är det klart vad Christer Fuglesang ska äta när han och de andra astronauterna svävar omkring i rymden.

Svensken passar på att bjuda sina kollegor på torkat älgkött, knäckebröd och pepparkakor.

Mat för rymdfarare är inget man snor ihop hur som helst och det finns inget utrymme för snygga uppläggningar.

Christer Fuglesang har utarbetat menyn tillsammans med Nasa:s dietister så att den är tillräckligt näringsrik och uppfyller de speciella krav som gäller för rymden.

Suger i sig maten

Maten ska till exempel vara kryddstark eftersom den smakar mindre i rymden och vara anpassad för servering i plastpåsar så att den inte flyter i väg i tyngdlösheten.

Det mesta måste kunna sugas upp i tjocka sugrör, men kladdiga rätter som till exempel köttgryta kan ätas med sked direkt ur påsen

En dagsmeny kan till exempel bestå av torkad frukt, energikakor och juice till frukost, kryddig kyckling med grönsaker till lunch och ananas som efterrätt till middagen, skriver svenska Rymdstyrelsen i ett pressmeddelande.

”Utifrån de valmöjligheter som finns har jag tillsammans med NASA:s dietister satt ihop en meny som ska ge de näringsämnen som behövs. Självklart vill man att maten ska vara någorlunda god, det är också viktigt med omväxling i menyn. En kul detalj är att vi numera har tillgång till en svenskutvecklad yoghurt på matlistan – en rymdyoghurt”, berättar Christer Fuglesang.

Geléhallon

Yoghurten kommer inte att bli den enda svenska inslaget under besöket på den internationella rymdstationen, ISS, i december. Under en av dagarna kommer astronauterna att få smaka på torkat älgkött, knäckebröd och även pepparkakor eftersom det är i närheten av jul. Några svenska geléhallon kommer också att finnas i bagaget.

”Det kommer att bli en märklig känsla att äta i tyngdlöshet. Men jag är säker på att mina kollegor kommer att uppskatta de svenska inslagen”, säger Christer Fuglesang.