Den nya soulen

1 av 3
Anthony David tillhör det nya soulgardet.
NYHETER

En ny skitigare, soulvåg drar in över Sverige. Vi har pratat med USA:s nya stjärnskott Anthony David.

- Sverige är full av soul, säger han.

James Brown må vara "the grandfather of soul". Men med betoning på farfar. En ny generation soulutövare, som är matade sedan födseln med amerikansk hiphop och soul, har tagit över.

Producenten, låtskrivaren och artisten André Orefjärd driver skivbolaget Baiyana och jobbar med att hitta nya stjärnskott i Sverige. Han har spridit svensk soul till länder som USA, Japan, Australien och England.

- Soul har fått sig ett uppsving i Sverige, det är en ny företeelse, säger han. Den har blivit råare och skitigare och mer influerad av 90-talets hiphop.

Sverige favoriten

Storstjärnan Anthony David kommer från soulstaden Atlanta och kan inte motstå den svenska scenen.

På måndag spelar han på Södra Teatern i Stockholm - ett stopp av många under hans Europa-turné. Det blir hans sjätte besök i Sverige.

- Sverige är mitt favoritland att uppträda i. Svenskarna var bland de första att upptäcka mitt album "Red clay chronicles".

Nyligen spelade Anthony in duetten "Waiting for the spring" med svenska soulstjänskottet Linn Segolson. Han jobbar också med den svenska producenten Freddie Cruger.

- Jag älskar Linn, vilken röst, fortsätter Anthony.

Linn Segolson turnerar just nu med Jeppe Körsbär och Promoe i Europa.

- Jag tillför soulen på turnén kan man säga. Vi var precis i Rumänien och de älskar Promoes hiphop. Det var en grym publik.

I början av nästa år planerar Linn att göra klart sitt debutalbum.

Helena Trus

PunktSE