De gör uppror för humaniora

Över tusen har skrivit på mot nedskärningarna

NYHETER

Över tusen namnunderskrifter mot nedskärningarna inom humaniora och teologi i Lund.

– Det här liknar mer ett uppror än ett upprop, säger Elisabet Göransson, initiativtagare.

Foto: arne forsell/bildbyrån
Nej till nedskärningar, ja till mer resurser. I går fick rektorn för Lunds universitet, Göran Bexell, ta emot protestlistor av elevrepresentanterna Bo Nurmi och Ida Andersson och doktoranden Elisabet Göransson. Foto: Arne Forsell/ Bildbyrån

Stoppa nedskärningarna och ge oss mer pengar. Det är innehållet i den den protest som lämnades över till Lunds universitets rektor, Göran Bexell i går eftermiddag.

I dag tar universitetsstyrelsen beslut om budgeten.

–?Universitetsledningen har tittat snett på våra ämnen länge och därför var det dags för en protest, säger Elisabeth Göransson, doktorand i latin, som tillsammans med bland andra humanistkåren ligger bakom uppropet.

Undervisningen har försämrats

Enligt Göransson består problemet i att nedskärningarna inom humaniora och teologi lett till att undervisningen försämrats.

Det gör att studenter inte söker utbildningarna eller hoppar av i förtid.

– Våra studenter har så få lärarledda timmar att det inte är konstigt att de inte klarar kurserna, säger Elisabet Göransson.

Men enligt universitets vicerektor Eva Åkesson får humanioran och teologin lika mycket pengar som andra teoretiska ämnen och måste i stället bli bättre på att samordna sitt kursutbud.

– Studenterna söker sig inte till de här ämnena. De måste anpassa utbudet till efterfrågan, säger hon.

Budget- kurserna

Kajsa Sigvardsson