Död i två dygn på sjukhustoa

Personalen märkte inte att 57-åringen försvann

1 av 2 | Foto: GUNNAR SEIJBOLD
HÄR LÅG HAN DÖD Patienttoaletten på röntgenavdelningen bredvid akuten. Här hittades den försvunne patienten liggande död lördagen den 28 oktober. Han hade då legat där sedan den 26:e. Södersjukhuset har nu gjort både polisanmälan och en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen.
NYHETER

Mannen låg död på röntgenavdelningens toalett i ett och ett halvt dygn.

Utan att personalen på Södersjukhuset märkte något.

- Det är olyckligt att vi inte hittade honom, men många avviker från akuten, säger Ulrica Franzén, informationschef på sjukhuset.

57-åringen kom med ambulans till Södersjukhusets akutmottagning på eftermiddagen den 26 oktober.

Hans grannar hade hittat honom liggande i hissen invid sin lägenhet, med smärtor i revbenen och buken.

På sjukhuset undersöktes mannen av en läkare, som tog prover. Baserat på provresultaten tog läkaren beslutet att 57-åringen behövde läggas in.

Mannen försvann

Men halv åtta på kvällen, när den ansvariga sjuksköterskan skulle ge honom beskedet, var sängen tom och patienten spårlöst borta.

Personalen letade igenom akutmottagningens lokaler utan att hitta honom. Två timmar senare var 57-åringen fortfarande försvunnen.

Då antog personalen att han hade avvikit från mottagningen och skrev ut patienten.

Nästan två dygn senare, lördagen den 28 oktober, gjordes det makabra fyndet på röntgenavdelningen bredvid akuten. 57-åringen hade tagit sig dit, låst in sig på en patienttoalett, och sedan avlidit. Dödsorsaken är inte känd.

Hade ingen uppsikt

- Det är inte ovanligt att patienter avviker från akuten. Om vi bedömer att någon är förvirrad håller vi den under uppsikt, men den här mannen bedömdes som fullt kontaktbar. Därför hade man ingen uppsikt över honom, säger Ulrica Franzén, som är den enda på sjukhuset som kommenterar det som hänt.

Varför hade man inte letat efter mannen på röntgenavdelningen- den ligger ju bredvid akuten?

- Varför man inte hade tittat just där kan jag inte svara på, det får vår utredning visa. Men vi har ingen speciell bevakning på våra toaletter.

Sjukhuset har gjort både en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen och en polisanmälan av händelsen.

ARTIKELN HANDLAR OM