Skadad - av raket i rumpan

Till sjukhus med inre blödningar

1 av 3
baksmälla Vännerna filmade hela händelsen, först tänder de raketen och sedan bränner den av - utan att den som planerat far upp i luften från Andrew Tilleys rumpa. Filmen sprids nu på internet.
NYHETER

Den 22-årige soldaten Andrew Tilley försökte skjuta en fyrverkeripjäs från stjärten.

Han slutade på sjukhus med allvarliga inre brännskador.

Den något bisarra olyckan inträffade i staden Monkwearmouth i England.

Den 22-årige soldaten, som nyligen återvänt från tjänstgöring i Irak, och hans kamrater skulle skjuta iväg en fyrverkeripjäs, en raket.

Vännerna tände på

Vännerna såg till att raketen tändes och gick sedan iväg några meter, precis som instruktionerna föreskrev. Andrew Tilley stod på alla fyra, med rumpan bar och raketen instoppad i stjärten.

Men att använda sin bak som avfyringsramp visade sig inte vara en helt lyckad idé.

Raketen flög inte iväg. Den mer eller mindre exploderade inne i honom.

Ett filmklipp av händelsen sprids på internet. På filmen hör man hur Tilley skriker - samtidigt som hans kamrater skrattar och jublar. Men skrattet fastnar i halsen.

Ambulanspersonalen som kom till platsen hittade den unge soldaten svårt blödande och med inre brännskador.

Svårt skadad

Tilley fördes till sjukhus. Hans tillstånd beskrivs som stabilt.

- Mannen kunde mycket väl ha dött, säger en talesman för sjukhuset.

I vad som inte kan beskrivas som någonting annat än årets underdrift påpekar säkerhetsexperter i England att det inte är förenligt med gott omdöme att avfyra raketer med stjärten.

- En stor lägereld var tänd. Vi var väl runt 40 ungdomar som stod och hängde. Då sa en kille att han hade tråkigt och att han ville hitta på någonting, berättar vittnet Daniel Kassim, 16, för tidningen Sunderland Today.

Trodde han skämtade

- Plötsligt sa han att han skulle avfyra en raket med stjärten. Vi bara skrattade och trodde han skämtade.

Daniel Kassim berättar att Tilley i nästa ögonblick hade dragit av sig byxorna och placerat raketen på rätt plats. En kompis tände på.

- Ingen förstod att han skadade sig. Alla skrattade. Han ställde sig upp och gick några meter. Men så föll han ihop, blödande ur stjärten.

ARTIKELN HANDLAR OM