Ester har fått ett riktigt hem

Yorkshireterriern fick en matte i Vällingby

1 av 2
Katten Nisse flyr fältet. Han nonchalerar familjens nykomling Ester. Och om han är avundsjuk på mattes nya stjärna, är han väldigt bra på att dölja det.
NYHETER

Från misär till drömtillvaro-yorkshireterriern Ester är den första av de 146 vanvårdade hundarna från Värmdö som fått ett nytt hem.

När Ester för 17 dagar sedan tassade in hos Birgitta och Bo Bjur i Vällingby började hon med att morra åt deras schäferhund Mysak, som blev alldeles paff.

Det var efter ett beslut i Värmdö kommun i september som polisen hämtade 146 vanvårdade hundar från en uppfödare. Hundarna var instängda i ett hus fullt med avföring. Hundstallet i Åkeshov fick då uppdraget att ta hand om dem, och de veterinärbesiktigades, tvättades, klipptes och vaccinerades.

Hur valde ni mellan 146 hundar?

-Vi fick välja mellan två tikar som precis haft valpar, men börjat tröttna på dem. Ester var den första att komma fram och hälsa, säger Birgitta Bjur.

Ester var lite skygg i början, men nu viker hon inte från Birgittas sida och sover på huvudkudden i sängen. Och kärleken är besvarad.

-Det är som att få ett litet barn på gamla dagar!

Var inte rumsren

Men det har varit mycket jobb, för Ester var inte rumsren och hade aldrig gått i koppel.

Yorkshireterriern är dessutom en väldigt sällskapssjuk ras, som inte får lämnas ensam i mer än tre-fyra timmar.

Familjens tre katter och nykomlingen har intagit en ljum attityd gentemot varandra. Katten Nisse gör sitt bästa för att ignorera Ester under fotograferingen. Och näpna Ester är djupt koncentrerad på att vara sin nya matte till lags.

Men när schäfern Mysak slokörat lufsar fram hörs ett dovt morrande från den lilla fyrbenta i mattes knä.

Karin Moberger