Polis spelade knarksmugglare

Unik åklagarledd operation kan leda till fler liknande polisinsatser

NYHETER

För att sätta dit knarklangare, använder sig åklagare av olagliga metoder, rapporterar Ekot.

I en operation ledd av en åklagare, spelade en chilensk polis knarksmugglare så polisen kunde gripa tre köpare i Sverige.

Den svenska narkotikabekämpningen använder sig i sin kamp mot knarkhandeln av metoder som saknar lagstöd, enligt Ekot.

I en åklagarledd operation infiltrerade en chilensk polisman en smugglarorganisation och smugglade över ett halvt kilo kokain till köpare i Sverige. Narkotikan hade han fasttejpad på kroppen och i samband med överlämnandet kunde männen kunde gripas av poisen. De dömdes i hovrätten.

– Jag tycker man ska vara oerhört försiktig med den här typen av agerande. Man kan diskutera om det inte är en typ av brottsprovokation ändå, säger männens advokat Nils Uggla till Ekot.

Enligt uppgifter är det första gången som den här typen av operation har verkställts i Sverige, genom att en polis utger sig för att vara knarkkurir.

Viktig dom

I hovrättens dom fanns det enligt Ekot inte några invändningar mot åklagarens metoder. Därför kan det finnas möjligheter till flera liknande operationer i framtiden, tror åklagare Lise Tamm.

– Det är en väldigt viktig dom. Slutsatsen är ju att den här huvudmannen inte har provocerats att begå brott, och det har inte förelegat några förmildrande omständigheter med anledning av de arbetsmetoder som har använts under förundersökningen. Det blir ett kvitto, säger hon.

I Sverige är det inte tillåtet för poliser att provocera fram brott som personen kanske annars inte hade begått. Professor Hans Gunnar Axberger, är bekymrad över rättsläget.

– Polisen har fått ett kvitto på att detta fungerar. Det skulle jag vilja säga inte är bra. Det går inte att påstå här att det har varit en provokation, men det är inte heller så lätt att utesluta det, säger han.

Susanna Vidlund