Mijailovic dömd för misshandel

Får betala 65 000 kronor i skadestånd

Foto: Lasse Allard
Mijailo Mijailovic flyttades från rättspsyk i Stockholm till Sundsvall 2004. När han nyligen fördes till rättegång såg han ut som en ny man: tungt drogad, skallig och med ett vildvuxet skägg.
NYHETER

Idag klockan 11.00 meddelades domen mot Anna Linds mördare Mijailo Mijailovic.

Han fälldes för grov misshandel mot en medpatient på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall.

Eftersom Mijailo Mijailovic redan är dömd till livtids fängelse kan straffet inte förlängas av den grova misshandeln mot den rullstolsbunden patienten. Däremot får han betala 65 000 kronor i skadestånd till medpatienten, varav 50 000 kronor är ersättning för kränkning och 15 000 kronor är ersättning för sveda och värk.

– Det här var ingen överraskning utan domen är precis i enlighet med min klients inställning. Han har ju erkänt brottet och ackrediterat skadeståndskraven, säger Mikael Nilsson som är advokat åt Mijailovic.

Vad har han för möjligheter att själv betala skadeståndet?

– Eftersom han är dömd till livstids fängelse har han ingen möjlighet att betala summan själv. Det blir antingen en försäkringsfråga eller så får brottsoffermyndigheten gå in och betala, säger Mikael Nilsson.

Tvingades amputera

Det var i september förra året som misshandeln ägde rum. Mijailovic lurade bort personalen och slog sedan upprepade gånger en 59-årig handikappad man med en fästbygel i järn från ett element inne på toaletten. Föremålet hittades senare i soporna.

Tingsrätten bedömer misshandeln som hänsynslös och menar att medpatienten var försvarslös:

"Mijailo Mijailovic valde ut den svagaste och misshandlade denne", står det att läsa i domen.

Mannen fick skador på huvudet, armarna och händerna. Han fördes blödande till sjukhus och tvingades amputera en fingertopp. När han blev slagen med järnröret försökte han skydda sig med händerna och då uppstod skador som var så svåra att fingret inte gick att rädda.

Motivet till överfallet ska ha varit att Mijailovic ville bort från den rättspsykiatriska kliniken och bli återförd till Kumlafängelset.

Hans advokat Mikael Nilsson sade då till Aftonbladet att angreppet i själva verket var ett rop på hjälp.

Mijailo Mijailovic har erkänt brottet.

Mijailovic avtjänar sitt straff på Kumlaanstalten.

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund