Friades från hedersmord - får 100 000

Satt frihetsberövade i nästan fem månader

NYHETER

Föräldrarna till den då 17-årige pojke som dömdes för det uppmärksammade mordet på Abbas Rezai i Högsby i fjol får 50000 kronor vardera i ersättning av justitiekanslern (JK).

Föräldrarna var från början misstänkta för att ha deltagit i mordet och satt anhållna och häktade under nästan fem månader, rapporterar flera medier. Föräldrarna friades i tingsrätten medan deras son dömdes till fyra års sluten ungdomsvård. Hovrätten fastställde domen.

På grund av föräldrarnas agerande – de befann sig i lägenheten under delar av den tid som brottet begicks utan att stoppa det – sätts ersättningen ner till cirka en fjärdedel av vad som annars skulle ha utgått.

Föräldrarna ville ha en högre ersättning än normalt på grund av den stora uppmärksamhet som händelsen fick.

I sitt beslut håller JK med om att bland annat den stora uppmärksamheten i massmedierna kan motivera ett högre skadestånd än normalt. Men det faktum att föräldrarna var i mordlägenheten och efteråt tillsammans med resten av familjen skyndsamt reste till Danmark gör att beloppet i stället ska sänkas kraftigt.

Tar inte ställning i skuldfrågan

JK Göran Lambertz betonar att beslutet inte innebär att han tar någon annan ställning i skuldfrågan än tingsrätt och hovrätt, som båda frikänt föräldrarna från mordåtalet.

– Någon sådan prövning får jag inte göra. Men jag menar att de genom sitt agerande har bidragit till att ha blivit frihetsberövade och misstänkta, säger Lambertz till TT.

Han tillägger att det händer i liknande fall att den frihetsberövade blir helt utan ersättning.

Karl Olof Wirell, advokat åt den mordåtalade mamman, vill ännu inte kommentera beslutet. Om föräldrarna är missnöjda är, enligt JK, deras enda möjlighet att stämma staten för att försöka få ut mer pengar.

TT