Terrorister rekryterar i brittiska skolor

Säkerhetstjänsten: Vi känner till ett 30-tal terrorplaner

52 människor dödades när terrorister slog till mot tre tunnelbanevagnar och en buss i London. Nu varnar den brittiska säkerhetstjänsten för att terrorister rekryterar på skolor.
NYHETER

Terrorister rekryterar ungdomar i brittiska skolor.

Nu slår Storbritanniens underrättelsetjänst MI5 larm:

– Vi är medvetna om ett stort antal komplotter som går ut på att döda människor och skada vår ekonomi, säger generaldirektören Eliza Manningham-Buller.

Foto: ap
Mi5:s generaldirektör Eliza Manningham-Buller.

Enligt tidningen Daily Telegraph anser MI5 att det finns ett stort terrorhot mot Storbritannien.

– Hotet är allvarligt, det växer och enligt min mening kommer det vara överhängande för en hel generation, säger generaldirektör Eliza Manningham-Buller i ett tal till nationen.

Det är första gången som MI5 berättar för allmänheten om antalet kända terroristplaner. Enligt generaldirektören rör det sig ett 30-tal. Hon menar att det inte rör sig om enstaka isolerade händelser utan att de har ett samband.

Totalt är det enligt henne cirka 1 600 individer i totalt 200 celler i Storbritannien men även andra delar av världen, som är inblandade i terrorplaner som nu kartlagts av underrättelsetjänsten.

Koppplas till al-Qaida

Självmordsattacker och bombningar är några av de terrorplanerna som avslöjats av MI5.

– De här planerna har ofta kopplingar till al-Qaida och genom kontakterna till al-Qaida guidas och tränas brittiska fotsoldater i en allt större skala, säger Eliza Manningham-Buller.

Och ungdomarna rekryteras enligt henne bland annat från brittiska skolor. Hon varnar för att vissa grupper av unga får allt mer radikala åsikter som innebär ett problem för samhället.

Sedan juli 2005 har MI5 kullkastat fem bombattacker mot Londons kollektivtrafik.

– I dag ser vi oftast hemmagjorda, improviserade bomber men jag tror att morgondagens hot kommer inkludera kemikalier, bakterier, radioaktivitet och till och med kärnkraft, säger Eliza Manningham-Buller.

52 dödades

I Storbritannien har man på nära håll sett exempel på terrorhotet och vad det innebär. Den 7 juli 2005 dödade fyra självmordsbombare 52 personer på tre tunnelbanetåg och en buss i London.

I augusti i år avslöjade den brittiska polisen terrorplaner på att spränga brittiska flygplan i luften. Rättegång väntar för över ett dussin misstänkta, enligt nyhetsbyrån AP.

I tisdags dömdes terroristen Dhiren Barot till livstids fängelse för sina terrorplaner mot bland annat tunnelbanan i London.

Susanna Vidlund