Full älg terroriserar skolbarn i Mölndal

Barnen i skolan är rädda – älgen vill bara äta äpplen

NYHETER

En arg, och möjligen berusad, åttataggars älgtjur vid Eklandaskolan i Mölndal lever farligt. I flera dagar har den skrämt skolbarnen med sin allt mer aggressiva närvaro. Polisen har den under uppsikt.

På fredagsmorgonen låg den och dåsade vid skolans entré och hindrade eleverna att ta sig till skolan innan den efter ett tag reste sig och lommade bort. Lärarna fick gå ut och lotsa barnen förbi älgen, skriver Göteborgs-Postens nättidning.

- Barnen är jätterädda, säger Camilla Andersson på skolans expedition till GP.

På fyllan?

Under torsdagen visade älgen ett så aggressivt beteende att skolans rektor Lars Clemensson ringde polisen. Skolpersonalen beskriver älgtjuren då som "helt galen".

- Vi tror att det är äppelträden i trädgårdarna som spökar, förmodligen är det äpplena som lockar dit älgen. Det kan vara grunden till problemet, vi kan ha att göra med en fylleälg, säger Jan Caiman, inre befäl vid Mölndalspolisen till TT.

Efter det att rektorn larmade på torsdagen skickades en patrull dit.

- Då låg den i skogsbrynet och gjorde ingen förnär. Men vi har haft kontakt med jakträttsinnehavarna och vi har koll på älgen. Om den inte lugnar ned sig får vi ta ett beslut om eventuell avskjutning, säger Caiman som dock helst ser att det löser sig på annat sätt.

- Gärna några frostnätter så att äpplena försvinner.

Jästa äpplen

Det är inte helt ovanligt med berusade älgar på höstkanten. De fallfärdiga äpplena är då lite jästa och en älgtjur kan stoppa i sig en ansenlig mängd äpplen. Och bli berusad.

Caiman kan berätta sorgliga historier om tidigare sådana fall. Men också en med lyckligt slut.

- Det var för några år sedan vid Solängen i centrala Mölndal. En villaägare hade krattat ihop en stor hög med plommon. Mitt i denna hög låg en fjolårskalv. Dyngrak, berättar han.

Men polisen väntade ut den.

- Den piggnade till efter ett tag och skuttade iväg, säger Jan Caiman.

Bertil Åkesson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM