Våldtog psykiskt sjuka kvinnor

Åklagaren: "Han har specialiserat sig på funktionshindrade"

NYHETER

I dag åtalades en 43-årig man som är misstänkt för att ha våldtagit två psykiskt sjuka kvinnor i Karlstad och en psykiskt sjuk kvinna i Örebro.

Brotten begick han under permissionen från fängelset där han avtjänade straff för tidigare brott.

– Han är dömd för brott av den här karaktären tidigare, säger Tyko Gullmo som är kammaråklagare i Karlstad.

Medan mannen avtjänade straff på fängelse för sina tidigare brott, passade han under permissioner på att begå fler brott mot psykiskt sjuka kvinnor. Även när han satt i ett så kallat paragraf 34-hem, som man bor i under slutfasen av sitt straff, fortsatte han begå brott mot psykiskt sjuka människor enligt åklagaren.

– Den här mannen har specialiserat sig på stöldbrott i bostäder för funktionshindrade. I de fallen har både män och kvinnor drabbats. Sexbrotten däremot har endast riktats mot kvinnor.

Hänsynslös och systematisk

Denna gången är mannen misstänkt för betydligt grövre brott än stölder.

– Han är åtalad för tre fall av grov våldtäkt på tre olika kvinnor. Två av dem bor i Karlstad och en i Örebro. Kvinnan i Örebro har blivit våldtagen vid tre tillfällen och där ska han dessutom ha stulit en mobiltelefon.

Mannen lade sig bland annat i en av Karlstadskvinnornas säng och onanerade samtidigt som han tafsade på hennes bröst. Enligt åklagaren kan det jämställas med samlag.

Eftersom mannen på ett systematiskt sätt sökte upp de hjälplösa kvinnorna och utnyttjade dem i deras bostäder, anser åklagaren att brottet är grovt och att mannen visat hänsynslöshet.

Mannen är även åtalade för sexuellt ofredande mot en av Karlstadskvinnorna vid tre olika tillfällen.

– Han har ringt henne och sagt kränkande saker till henne, säger åklagare Tyko Gullmo.

Susanna Vidlund