Klubbat i EU

NYHETER

Aftonbladets läsare ska vara Sveriges bäst informerade. Varje lördag publicerar vi därför veckans viktigaste beslut i riksdagen och i EU.

Denna vecka har dock riksdagen inte fattat några beslut.

Foto: PETER KNOPP
Rätt till betalt.

Ölpriset Tyskland och Tjeckien stoppar EU-kommissionens förslag om att höja minimiskatten på öl med cirka 10 öre per halvliter. Det är bara sju EU-länder som tar ut den lägsta möjliga skatten på öl, medan Sverige och andra länder med högre skatter inte skulle beröras.

Energiskatt EU-kommissionen undersöker Sveriges planer på att låta industrin och kraftföretagen slippa betala skatt för utsläpp av koldioxid. EU anser att svensk industri skulle få en konkurrensfördel som bryter mot EU-reglerna.

Klimatförändringar EU:s gamla medlemsländer kommer att missa Kyotoavtalets mål om att minska utsläppen av de gaser som anses orsaka klimatförändringar på jorden. EU-kommissionen varnar för att minskningen bara blir 0,6 procent till 2010 i stället för utlovade 8 procent, om inte kraftåtgärder vidtas.

Nya kommissionärer Bulgariens och Rumäniens kandidater till EU-kommissionen har kal-lats till förhör i EU-parlamentet. Om de klarar grillningen får Bulgariens Meglena Kuneva ta hand om konsumentfrågor och Rumäniens Leonard Orban unionens språkfrågor.

Verkliga livet EU-kommissionären Günter Verheugen har skickat ut 50 av sina tjänstemän för att i en vecka arbeta inom olika småföretag runtom i EU för att sätta sig in i företagarnas villkor. Inom två år ska 350 tjänstemän som sysslar med EU-lagar få lära sig hur det är i det verkliga livet.

El Efter förra helgens elavbrott som spreds från Tyskland och släckte stora delar av Europa har EU-kommissionären Andris Pielbalgs föreslagit att EU ska samordna övervakningen av elnäten i Europa. Ansvaret är i dag nationellt.

Hästavel Sverige fälldes av EU:s domstol för otillåtna krav om värdering av hingstar för att de ska få användas till avel med andra ston än hästägarens egna. Sverige hade inte rätt att ställa krav som inte finns i EU:s lagstiftning.

Fetma EU-kommissionen har berömt 12 dryckes- och snabbmatsföretag som gått med på EU-kraven om att bekämpa risken för övervikt hos barn. Coca-Cola, Pepsi Cola och sju andra dryckesföretag har lovat att stoppa reklam som riktas till barn. McDonalds, Unilever och Kraft har också lovat att ta större hänsyn till barnens hälsa.

Jourtider Läkare och andra som har jourtjänst ska från årsskiftet ha rätt till betalt även för den tid då de kan vila och inte behöver arbeta. EU:s arbetsmarknadsministrar misslyckades undanta så kallad inaktiv jourtid som arbetstid i EU:s direktiv, som måste tillämpas från den 1 januari.

Turkiet har en månad på sig att rädda de fortsatta förhandlingarna om medlemskap i EU. I en rapport krävde EU-kommissionären Olli Rehn att Turkiet måste öppna sina hamnar och flygplatser för trafik från Cypern före EU-toppmötet den 14-15 december. Toppmötet avgör om förhandlingarna ska frysas.

Lennart Anebäck

ARTIKELN HANDLAR OM