Rumsfeld kan ställas inför rätta

Människorättsgrupp polisanmäler förre förvarsministern för övergrepp

NYHETER

Donald Rumsfeld kan ställas inför rätta i Tyskland – anklagad för att personligen ha godkänt tortyr.

En USA-baserad människorättsgrupp polisanmäler USA:s förre försvarsminister för övergrepp mot fångar på Guantanamo-basen på Kuba och i Irak.

Donald Rumsfeld tvingades avgå efter republikanernas nederlag i kongressvalen i USA. Anledningen var bland annat att han ses som en symbol för misslyckandena i Irak.

Nu kan han komma att dömas för brott mot fångar från USA:s krig mot terror.

Organisationen Centre for Constitutional Rights representerar en Saudisk Guantanamo-fånge och elva män som satt fängslade i det ökända Abu Ghraib-fängelset i Irak.

Vita huset förnekar övergrepp

Gruppens advokater hävdar att Rumsfeld personligen godkänt tortyr av de 12 fångarna, för att få dem att lämna information.

USA har hela tiden förnekat att det förekommer tortyr mot Guantanamo-fångar. Vita huset hävdar också att de övergrepp som förekommit i Irakiska Abu Ghraib-fängelset inte godkänts av regeringen.

Människorättsorganisationen lämnar in sin anmälan till den tyska federala domstolen, eftersom det enligt tysk lag är tillåtet att åtala människor över hela världen.

CIA-chef anmäls också

Redan 2004 gjorde gruppen en liknande anmälan, men tyska åklagare valde att inte väcka åtal.

Nu ska man alltså pröva en ny anmälan mot Rumsfeld.

Centre for Constitutional Rights planerar också att bland andra anmäla justitieminister Alberto Gonzales och förre CIA-chefen George Tennet för brott mot fångar.

Karin Thurfjell

ARTIKELN HANDLAR OM