Terrorlarm: ”al- Qaida slår till i jul”

Varningen gäller flyg- och tågtrafik i Europa

NYHETER

al-Qaida kan planera en attack mot flyg- och tågtrafiken under julhelgen, har amerikanska säkerhetskällor blivit varnade om.

Enligt uppgifterna är det Europa som terroristerna riktar in sig på – igen.

Det är nyhetsprogrammet CBS Evening News som rapporterar att al-Qaidas avbrutna attackplaner mot flygplanen på Heathrow-flygplatsen ska vara ”återupprättade”.

– Det är bara fråga om att sätta dem i verket, säger en arabisk myndighetskälla till CBS.

Enligt programmet ska det även denna gång vara tåg- och/eller flygtrafik i Europa som är målet för terroristernas attack. Och amerikanska säkerhetskällor ska också ha blivit varnade om att attacken kan komma så snabbt som under julhelgen.

Anledningen till detta sägs vara att många människor reser just kring helgerna.

Uppgifterna om terrorplanerna ska ha kommit fram vid förhör med al-Qaida-medlemmar som nyligen lämnat Afghanistan och Pakistan.

Enligt CBS har al-Qaida dragit tillbaka många av sina mest välutbildade terrorister från de afghanska bergstrakterna under senare tid och den eventuella planerade attacken under julhelgen skulle kunna vara skälet till det.

Det var i augusti som den brittiska polisen avslöjade långtgående planer på att spränga ett flertal flygplan över Atlanten. Terroristerna skulle då använda sig av flytande sprängämnen, och som en konsekvens av det har säkerhetsreglerna för flygtrafik i hela Europa skärpts.

Läs tidigare:

Robert Triches