"De slår och sparkar"

Hundägare anklagar skola för djurplågeri

1 av 4 | Foto: PRIVAT
BRUTALT KUVAD En deltagare i utbildningen i Salmunge pressar sin hund hårt mot marken som bestraffning. Flera som deltagit i kurserna berättar om hundar som sparkats, slagits och bitits av sina ägare - på order av kursledaren Ove Nordby. Han tillbakavisar kritiken: "Jag vet många som är nöjda med skolan."
NYHETER

Ägarna betalar 150000 för utbildningen.

Men deras hundar misshandlas och förnedras.

- Min hund blev så stressad att den började gnaga på sina egna tassar, säger Ulrika.

Två experter har testat hundar från Stures mögelhundsök.

Ingen av dem tycker att hundarna håller måttet.

Det avslöjar radioprogrammen Kaliber i P 1 och P4 Extra.

Stures Mögelhundsök i Salmunge utanför Norrtälje utbildar hundar i att spåra mögel och fukt i byggnader. Kursen genomförs tillsammans med hundarnas ägare under åtta månader.

Kostnad: 150000 kr.

"Bad mig hålla käften"

Av 30 personer som gått kursen och som Sveriges Radio varit i kontakt med är 18 missnöjda. Många av dem har dessutom reagerat på hur hundarna behandlas.

- Jag var bara där i fyra dagar innan jag fick nog och stack därifrån med min schäfer, säger Rose-Marie Larsson till Aftonbladet.

- En tjej som var där samtidigt som mig hade en hund som rymde. Då lade hon ena knät i magen på hunden, tryckte en armbåge mot halsen och bet hunden i nosen så att den skrek. Allt på kursledaren Ove Nordbys uppmaning. Jag sa till honom att det var fel, men då bad han mig hålla käften.

"Piskade med kopplet"

Marie Fredén vars hund gick kursen 2004 berättar:

- Ove sparkade min hund när den kissade bredvid honom. Han tyckte att jag skulle ta ut den i skogen, kissa på hunden och hänga upp den i ett träd som bestraffning. Så har de gjort med sina egna hundar, sa Ove. Jag såg dessutom hur han piskade sin gula labrador rejält med kopplet.

- Min rhodesian ridgeback gnager fortfarande på sina tassar efter tiden där för två år sedan. Den skulle aldrig belönas när den gjorde något bra. I stället fick jag en ridpiska att tygla honom med. Men den vägrade jag att använda, säger Ulrika.

"Det är helt otillåtet"

Djurskyddsinspektör Lars Johnsson i Norrtälje är chockad:

- Stämmer detta? Jag trodde inte att de här metoderna fanns. Att sparka och slå och kissa på hundarna är helt otillåtet enligt den lagstiftning vi har, säger han.

Ove Nordby på Stures Mögelhundsök har tillsammans med sin hustru Pamela utbildat mögelhundar sedan 1990-talet.

Han tillbakavisar all kritik:

- Jag förstår inte varför de säger det här, det är inte klokt. Jag har många som är nöjda med skolan och de förstår inte heller kritiken. Och aldrig, aldrig att jag har slagit några hundar, det är påhittat, säger han till Aftonbladet.

Många kursavgifter finansieras av arbetsförmedlingen och Försäkringskassan som ett sätt att få in långtidssjukskrivna och arbetslösa på arbetsmarknaden.

Myndigheterna har bekostat kursavgifter hos paret Nordby för nästan två miljoner kronor, enligt SR.

- Jag har aldrig stött på en hund därifrån som har fungerat. Och jag har tittat på 15-20, säger dressyrmästare Lars Erik Westerlund.

Han har utbildat brukshundar sedan 1957 och anser att man använder helt fel metoder på Stures mögelhundsök.

- Hundarna har bara lärt sig krafsa med tassarna, inte leta mögel. Det är inte så enkelt med den här träningen som de tror, säger Lars Erik Westerlund.

Missade möglet

- En hund jag testade markerade med tassarna vid en garderob som innehöll en säck foder, i stället för ett utrymme bredvid som var fullt av mögel, säger han.

Inte heller Mikael Hedman, som har jobbat 20 år inom försvaret med hunddressyr, har stött på några dugliga mögelhundar från paret Nordbys utbildningar.

- De tre hundar jag har tittat på anser jag inte har fungerat. Om ägaren inte har följt upp det hundarna lärt sig, eller om det är utbildningens fel är svårt att uttala sig om, säger Mikael Hedman.

"Helt andra metoder"

Gör kursdeltagarna bara vad de ska så är hundarna fullgoda efter utbildningen, tycker Ove Nordby.

- Det är helt andra metoder när man tränar mögelhundar än till exempel narkotikahundar. Om hunden har fått diplom efter vår kurs och om man har hållit i gång träningen, så klarar hunden sitt jobb, säger han.

Det här är djurplågeri

Letar mögel inne i hus

Anders Munck

ARTIKELN HANDLAR OM