De slår till i julhelgen

Miljoner européer på resande fot - då passar al-Qaida på

1 av 3 | Foto: Foto: AP
NYHETER

LONDON

Mitt under julruschen planerar al-Qaida en attack mot flyg- och tågtrafiken i Europa.

Det hävdar underrättelsekällor i Mellanöstern.

Amerikanska CBS Evening News har talat med en rad källor inom underrättelsetjänsterna i arabvärlden. Enligt uppgiftslämnarna har det under hösten framkommit uppgifter som tyder på att det fruktade terrornätverket al-Qaida är redo att slå till igen.

Uppgifterna ska ha framkommit i förhör med al-Qaidamedlemmar som nyligen lämnat bergen i Afghanistan och Pakistan.

Har fått varningar

Ännu en gång är det Europa som är målet för attackerna. Den amerikanska säkerhetstjänsten har fått varningar om att dåden kan vara planerade till julhelgen-en högtid då miljoner européer befinner sig på resande fot.

al-Qaida har under senare tid dragit tillbaka många av sina mest välutbildade soldater och specialister från de afghanska bergstrakterna. Krigföringen i Afghanistan har överlämnats till talibangerillan.

Draget har förundrat västs underrättelsetjänster. Nu misstänks den eventuella attacken under julhelgen vara skälet, uppger CBS.

Återupprättade

I augusti avslöjade brittisk polis långtgående planer på att spränga ett flertal flygplan över Atlanten. Terroristerna skulle då använda sig av flytande sprängämnen som kan tillverkas av produkter som finns tillgängliga i handeln.

Nu är de redo för ett nytt försök med metoden.

- En misstänkt uppgav att sommarens planer mot Heathrow var återupprättade. Det är bara en fråga om att genomföra dem, säger en källa.