Leijonborg sitter på spionutredning

Har inte bestämt om den ska bli offentlig

Foto: Lasse Allard
Hemlighålls Folkpartiets egen utredning kring dataintrångsskandalen innan valet hålls hemlig av Lars Leijonborg - tills vidare.
NYHETER

Folkpartiets interna utredning om dataintrånget hos socialdemokraterna har varit klar i en vecka.

Men partiledaren Lars Leijonborg har ännu inte beslutat när den ska offentliggöras.

Om den överhuvudtaget ska offentliggöras.

I samband med att skandalen kring dataintrånget började rullas upp i början av september tillsatte Lars Leijonborg en intern utredning.

Advokat Peter Danowsky fick i uppdrag att utreda intrånget parallellt med polisen för att få en uppfattning om vilka som vetat om att det fanns tillgång till internt material hos socialdemokraterna och om det har använts på något sätt.

Peter Danowsky är nu färdig med sin utredning.

– Den är klar för min del. Jag har levererat den till Lars Leijonborg, säger han till TT på söndagen.

Har överlämnats

Danowsky berättar att rapporten blev klar nästan samtidigt som polisens utredning i slutet av oktober och att den överlämnades för drygt en vecka sedan.

Vad den interna utredningen innehåller vill han inte kommentera utan hänvisar till Lars Leijonborg.

Folkpartiledaren är ännu inte villig att offentliggöra den.

– Utredningen gjordes på uppdrag av Lars Leijonborg och nu har han fått den. Han ska sedan avgöra när, hur och om den ska offentliggöras, säger folkpartiets presschef Johan Britz på söndagen.

Polisens utredning om dataintrånget blev klar den 26 oktober och åklagaren väntas ta ett beslut om åtal inom ett par veckor.

Snart partiråd

Fredagen den 1 december håller folkpartiet ett partiråd. Då ska den valanalysgrupp som fick i uppdrag att utvärdera partiets dåliga valresultat lägga fram sin rapport.

Vid partirådet ska även etikkommissionen presentera en rapport. Kommissionen, under ledning av professor Stefan Einhorn, fick i uppdrag att se till så att liknande skandaler inom partiet inte ska kunna inträffa igen.

En vecka senare, den 8 december, har partistyrelsen ett sammanträde.

Som det ser ut nu kommer inte partiledaren och utbildningsminister Lars Leijonborg att medverka på det mötet, eftersom han ska närvara när den svenske astronauten Christer Fuglesang ska skjutas upp i rymden med rymdfärjan Discovery från Kennedy Space Center i USA. Uppskjutningen är planerad till den 7 december.

Fakta: Folkpartiets dataintrång

Fredrik Gunér/TT