Stegö Chilò begär ingen ersättning

Avgångna kulturministern: ”Skattebetalarna har ingen skuld i det här”

NYHETER

Cecilia Stegö Chilò sätter punkt och går vidare.

Hon har reglerat sin skuld till Radiotjänst.

Stegö Chilò avstår också från all statlig avgångsersättning för sina tio dagar som kulturminister.

– Man kan ha många synpunkter på vad som hände mig, men en sak tycker jag står fullständigt klart – och det är att skattebetalarna har ingen skuld i det här. Därför känns det inte rätt att begära den här typen av ersättning, säger Stegö Chilò till TT.

Foto: LARS ROSENGREN
Cecilia Stegö Chilò på en av sina tio dagar som kulturminister.

Den 16 oktober avgick Stegö Chilò efter stark kritik för att hon betalat svart för hemhjälp samt att hon, kulturministern, i många år inte betalat tv-avgift.

Därmed skulle hon ha haft rätt till avgångsersättning, baserad på månadslönen 97000 kronor. Men i ett brev till statsrådsarvodesnämnden i helgen klargör Stegö Chilò att hon avstår från ersättningen.

”Gå vidare”

Ministrarna i förra regeringen fick full ersättning i ett år. Utrikesminister Jan Eliasson, som varit statsråd i ett halvår vid valförlusten, fick dock ett halvår.

– Det är möjligt att jag också kunde ha fått det. Men för mig är det viktigare i det här läget att klargöra att jag avstår, säger Stegö Chilò.

Hon understryker mycket noga att hon inte lägger några värderingar i hur andra gör angående statsrådsersättningen. När hon nu avstår utgår hon från sin egen situation och vad som hände henne, klargör Stegö Chilò.

– Jag kan inte göra annat än det jag kan för att lägga saker till rätta på ett sätt som gör att jag kan gå vidare och som stämmer med mina värderingar.

TT: Vad menar du då?

– Jag har aldrig sagt något annat än att den situation som uppstod kring mig som statsråd bottnande i ett felsteg som jag hela tiden har tagit ansvar för. Det är jag som har utlöst situationen, svarar Stegö Chilò.

”En punkt”

Men i motiveringen till sin avgång pekade hon ändå på att försöken att rätta till misstagen stoppats av polisanmälningar från bland annat Radiotjänst.

I ett annat brev, till Radiotjänsts vd Lars Lindberg, klargör nu Stegö Chilò att hon också betalat Radiotjänst 22656 kronor. Där hänvisar Stegö Chilò vidare till ett samtal med Lindberg den 11 oktober – före polisanmälan – där de var överens om att ärendet ska vara avslutat i och med betalningen.

– Att Lars Lindberg sedan väljer att göra på annat sätt kan ju inte jag göra något åt. Jag kan bara se till att jag hedrar min del av överenskommelsen, och den handlade om att jag ska betala för de år som Radiotjänst tycker det är rimligt att jag betalar för. Och det har jag gjort nu, och därmed sätter jag naturligtvis en punkt för egen del, säger Stegö Chilò.

Tomas Bengtsson/TT