Fp:s internutredning friar Lars Leijonborg

Men Danowsky tvekar om äldrekampanjen - ”Det är inte klart för mig om Folkpartiet verkligen hade planerat den”

Foto: Lasse Allard
Frias Lars Leijonborg kände inte till något om spionskandalen förrän krutdurken exploderade den 3 september, enligt advokat Peter Danowskys rapport.
NYHETER

Advokat Peter Danowskys interna utredning av spionskandalen inom Folkpartiet har varit klar i en vecka.

Men inte förrän i dag, när medier börjat fråga efter den, har den offentliggjorts.

I utredningen frias partiledaren Lars Leijonborg från allt ansvar i spionskandalen, men Danowsky har inte kunnat utreda allt.

En viktig detalj som han ställer sig frågande till är om uppgiften att folkpartiet planerade en äldrekampanj när socialdemokraterna kom med sin verkligen är sann.

”Det är inte klart för mig om Folkpartiet verkligen hade planerat en äldrekampanj när man fick del av den socialdemokratiska planeringen och att det till följd av denna kunskap blev en tidigareläggning av Folkpartiets egen kampanj. Eller om det var så att informationen om de socialdemokratiska planerna ledde till att man hos Folkpartiet bestämde sig för att genomföra en egen äldrekampanj”, skriver advokaten i rapporten.

Raderade mejl

Han säger sig också haft svårt att komma till klara slutsatser. De han har intervjuat har inte alltid haft så klara ”minnesbilder” och e-post till och från LUF:s förre pressekreterare Per Jodenius har raderats med automatik efter en viss tid.

Advokaten har dock med hjälp av en it-tekniker kunnat återskapa en del dokument, som man bränt på en cd-skiva och som lämnats till polisen.

Han har också fått veta att socialdemokratiska dokument som inte hade med det så kallade äldrematerialet och skolmaterialet att göra har spridits inom Folkpartiet.

Men de dokumenten har inte fp slagit mynt av, av okänd anledning.

Blev upprörd

Tidigare presschefen Niki Westerberg, som har time-out tills vidare, har enligt Danowsky känt till att Per Jodenius hade tillgång till internt socialdemokratiskt valmaterial, men inte på vilket sätt han hade kommit över detta. Inte förrän i slutet av februari eller början på mars fick hon veta att Per Jodenius hade tillgång till inloggninsuppgifterna på Sapnet och då reagerade hon ”med upprördhet”, enligt advokaten.

Enligt Danowsky har ingenting framkommit under hans granskning som visar att Lars Leijonborg känt till något överhuvudtaget kring spionskandalen, förrän krutdurken exploderade 3 september.

Leijonborg: Gjordes för mig

Förklaringen till att fp inte ville offentliggöra rapporten är enligt folkpartiledaren Leijonborg att rapporten gjordes ”för honom”:

– Egentligen var aldrig syftet med Danowskys utredning att den skulle nå allmänheten utan den gjordes för mig. Samtidigt finns ingen anledning att hemlighålla något som inte behöver hemlighållas. Jag kände nu när ni efterfrågade den att den kunde lämnas ut, säger Lars Leijonborg till TT.

Polisens utredning om dataintrånget blev klar den 26 oktober och åklagaren väntas fatta beslut om eventuellt åtal inom ett par veckor.

Folkpartiets spionskandal:

Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM