81 ungdomar till fullmäktige

NYHETER

Valet till ungdomsfullmäktige startar idag.

200 kandidater från hela stan konkurrerar om de 81 platserna.

Foto: oscar magnusson/bildbyrån
Bülent Maksimov är ordförande i ungdomsfullmäktige och kandiderar för en period till. Även Mira Lindgren och Emma Åberg satsar på att bli omvalda.

För andra året i rad går Göteborgs ungdomar till val.

Från och med i?dag och en vecka framöver kan alla göteborgare mellan 12 och 17 år lägga sin röst på någon av kandidaterna i sin respektive stadsdel.

Ungdomarna får säga sitt

– Man går in på kunskapsnätet och röstar där. Alla kandidater har fått skriva 100 tecken om sig själva och många har också varit ute och presenterat sig på skolorna i stadsdelen, säger Soraya Nahari, administratör för ungdomsfullmäktige.

Ungdomsfullmäktige har nyligen blivit remissinstans till stadens nämnder, förvaltningar och bolag.

Innan beslut fattas ska alltså ungdomarna få säga sitt.

– Ungdomarna kan påverka och får ett enormt inflytande. De kan inte bestämma men säga vad de tycker. Mitt jobb är sedan att få fram det till de beslutande politikerna, säger Eva Looström, projektledare för ungdomsfullmäktige.

Fler röster – mer makt

Bülent Maksimov är ordförande i ungdomsfullmäktige och kandiderar för en period till. Han hoppas på ett högt valdeltagande.

– Ju fler som röstar desto mer makt får ungdomsfullmäktige.

Mira Lindgren och Emma Åberg satsar också på att bli omvalda och tycker att ungdomsfullmäktige är en viktig röst i Göteborgs- politiken.

– Man känner att man faktiskt kan påverka de vuxna politikerna, säger Mira Lindgren.

Flest röstade i Högsbo

Karolina Vikingsson

ARTIKELN HANDLAR OM