Tysklands ”nye Hitler”

1 av 3 | Foto: mats strand
FÖDD AGITATOR Udo Pastörs är alldagligt klädd och har inte rakat huvud. Men han är en nazipolitiker och nyinvald i parlamentet för delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Han drömmer om att tömma delstaten på utlänningar, asylsökande och kriminella. Udo Pastörs vill återupprätta bilden av Tyskland som en stark makt i Europa. "Det finns så många lögner om Tredje riket", säger han.
NYHETER

SCHWERIN, TYSKLAND

Huvudet är inte renrakat. Han har inget hakkors tatuerat i nacken.

Udo Pastörs är nazismens nya, hyggliga ansikte.

En tillsynes vanlig politiker med allt annat än rumsrena åsikter.

En nazist som nått maktens korridorer.

Med korta kommandon ”rechts”, ”links” och bestämda viftningar med armen dirigerar Udo Pastörs oss till slottskaféet i Schloss Schwerin, högkvarter för parlamentet i delstaten Mecklenburg-Vorpommern bara några mil från Hamburg.

Pastörs väljer ett bord längst in, längst bort från ingången.

Vid bordet intill sätter sig en kortklippt ung man i beigebrun skjorta. Han har tjurnacke och överarmar som Mr Universum.

Pastörs går inte en meter utanför tjänsterummet utan sin livvakt David, som sitter med ryggen mot oss och blicken stint mot ingången.

- Jag går aldrig in i hissen utan livvakt, säger Pastörs. Häromdagen vrålade en dam ”hilfe” (hjälp) när jag klev in i hissen. Människors hat mot oss vet inga gränser. Jag vågar inte ta några risker.

Pastörs är alldagligt klädd i en randig skjorta och en slips i matchande blå färg.

Som nyinvald i parlamentet är hans dagar fulltecknade. Men han klagar inte. Han är mycket nöjd med de 7,3 procent av väljarna som la sin röst för nazisterna. Äntligen har NPD nått in i maktens korridorer. Där de kan synas och höras.

Mecklenburg-Vorpommern är andra delstaten där NPD lyckats spräcka 5-procentsspärren.

-Vi har noga analyserat vilka våra väljare är och vilka frågor som är viktiga för dem.

Högst upp på NPD:s lista står att tömma delstaten och övriga Tyskland på utlänningar.

Arbetslösa utlänningar är första etappen. Efter tre månader utan jobb finns ingen pardon.

- Raus, säger Pastörs. Ut med dem.

Han för handflatans nederkant snabbt över den ljusa bordsduken, som om han viftar bort en hög kaksmulor.

Nästa steg utgörs av asylsökande. Pastörs hävdar att bara tre procent har giltiga skäl att stanna. Resten går i Pastörs språkbruk under beteckningen bedragare.

- Raus. Und schnell. Snabbt ska det gå.

På nytt åker en hög fiktiva brödsmulor bort från bordsduken.

De kriminella står näst i tur. 80 procent av de intagna på kåken är utlänningar, hävdar Pastörs.

-Raus mit dem. På ett år har vi gjort oss av med flera miljoner utlänningar som inte har här att göra.

Pastörs bedyrar att han personligen inte har något emot dem. Men utlänningar mår bättre av att bo med resten av familjen i ett hus i Turkiet än i en trång tvårummare i Berlinstadsdelen Kreutzberg.

- Jag har inget emot att tillbringa en kväll med bantustan-negrer. Äta deras mat och slå på deras trummor. Men de kulturella och rasmässiga skillnaderna mellan oss är för stora. Vi vill att Tyskland ska förbli tyskt.

Redan som 16-åring gick Pastörs med i högerextrema grupper. Han tog frivillig värvning i tyska armén för att lära sig slåss. När förslag las om att förbjuda nazistiska NPD gick Pastörs genast med. Sedan dess har han arbetat för att återupprätta Tyskland som en stark, central makt i Europa.

- Det finns så många lögner om Tredje riket. Tyskland kan vara stolt över sin historia.

En av de saker som upprör Pastörs mest är den höga abortfrekvensen bland tyska kvinnor i delstaten. Förra året utfördes 6 500 aborter.

- Vet du varför? undrar han och naglar fast mig med blicken.

- Jo, i de allra flesta fallen säger kvinnorna att de inte har råd att föda barnet. Samtidigt slänger vi ut 180 miljoner kronor om året på knarkare som dessutom är kriminella. När övriga partier hävdar att vi måste importera arbetskraft från utlandet är det inget annat än högförräderi.

Men vad göra med alla utlänningar som genom åren blivit tyska medborgare?

Svaret får vi en dag senare hos NPD:s presstalesman Klaus Beier på partihögkvarteret i Berlin. Han sitter bakom en brun ståldörr förstärkt med två tjocka järnbalkar i stadsdelen Köpenick. Ansiktsuttrycket är helt neutralt, nästan ointresserat.

- En turk är alltid en turk, förklarar han lugnt. Det spelar ingen roll vilka papper han har.

Bredvid honom ligger en av partiets valaffischer med en bild på en grupp äldre turkiska kvinnor med packning. Intill ett foto av en minaret. Under bilderna står texten ”Gute heimreise”, trevlig hemresa.

En vänlig hälsning från hyggliga NPD. Beier låter sig mer än gärna fotograferas med affischen.

De flesta skulle betrakta Pastörs som en mycket farlig man. Men hur farlig är han? Ska han tystas ner eller ska hans åsikter bekämpas i en öppen debatt?

De etablerade partierna vet inte riktigt hur de ska bemöta NPD.

Pastörs är född agitator. Han saknar varken karisma eller intelligens.

Med ojämna mellanrum grips han av polisen. Något han rycker på axlarna åt.

- Senast var det för att jag på ett möte hyllade Waffen SS och sa att de gav ära och berömmelse åt Tyskland. Förresten var det många tappra svenskar som slogs med oss där.

Vid frågan om han är nazist tystnar Pastörs för första gången ett kort ögonblick. Blicken vänder nere i bordsduken innan han försöker glida undan frågan.

Att öppet kalla sig nazist vore nämligen ett säkert sätt att förlora de sex parlamentsplatserna. Tyskland med sin historia gillar inte nazister. Högerextremexperten Hajo Funke hävdar att den enda taktik som fungerat mot nazisterna är att konsekvent peka på att deras politik är en direkt förlängning av Adolf Hitlers ideologi.

Pastörs kallar sig nationalist och fnyser åt Hitlerfrågan.

- Att kalla mig för en ny Hitler är motståndarnas sista desperata vapen. Folk skriker åt mig att jag är en ny Göbbels. Sånt är bara struntprat. Självklart är jag farlig för dem som fruktar oss. Vi vill ju få bort dem från köttgrytorna.

NPD:s inträde på scen är en mardröm för de övriga partierna. Vad de fruktat blev till slut verklighet. Nu försöker de med alla medel begränsa skadeverkningarna.

Nya regler har införts i parlamentet där talartid utdelas i förhållande till partiets storlek i stället för att vara knutet till varje förslag som läggs. NPD får bara prata tre minuter per punkt på dagordningen.

- Nödvändigt för att undvika totalt kaos, säger Mattias Brodkorp, socialdemokratisk ledamot.

- NPD:s mål är att blockera arbetet i parlamentet.

Partiets ledamöter har redan varnats sex gånger i parlamentet för störande av ordningen.

Hur farliga är NPD?

Brodkorp funderar en stund hur alarmistisk han ska vara.

- Situationen är kritisk, säger han till slut. Mellan de demokratiska partierna finns meningsskiljaktigheter, men alla vill förbättra samhället. Nazisterna gör politik utifrån hat. De är så fanatiska. Därför är de farliga.

Parlamentsplatserna innebär klirr i kassan för NPD. Över tio miljoner kronor per år av skattepengar. Hälften som lön till de sex parlamentarikerna. Resten för att varje ledamot ska kunna sätta upp ett eget kontor på hemorten.

NPD kallar sina medborgarbyråer.

Sitt kontor tänker Pastörs använda för att locka dit människor som behöver hjälp. Arbetslösa, fattiga. Här ska de kunna få en tallrik soppa och en brödbit.

- Tillsammans med maten ska de också få en portion av vår ideologi.

För första gången når Pastörs hastiga leende även ögonen.

Han lutar sig fram mot mig när vi går ut ur kaféet för att ta några bilder utomhus med slottet som bakgrund.

- Du vet, vi vita är som de sista indianerna. Kämpar vi inte för vår existens blir vi utrotade.

I den kampen har NPD intensifierat sina kontakter med utlandet. Udo Pastörs ler överseende när jag undrar om han känner till sverigedemokraterna.

- Vi har väldigt bra koll på vad som händer i Sverige. Jag har själv kontakt med flera personer i partiet. Men framför allt samarbetar vi med andra grupper som står oss närmare ideologiskt.

Pastörs famlar efter orden innan han fortsätter.

- Sverigedemokraterna är inte tillräckligt nationalistiska, säger han och snörper på munnen. De har inte den rätta övertygelsen. De tar inte upp den biologiska frågan. Att vara nationalist är ingen åsikt. Det är något som kommer djupt inifrån.

Han lägger handen på hjärtat för att understryka vad han menar.

Det här vill NPD uträtta

Läs mer

DOKUMENT/DE NYA NAZISTERNA Extremhögern rycker framåt över hela Europa. Belgien, Österrike, Sverige. Till och med i Tyskland med sitt arv efter Hitler. I dagarna intog nazistiska NPD sina platser i ett andra tyskt delstatsparlament. Aftonbladets Wolfgang Hansson (text) och Mats Strand (foto) träffade ledaren Udo Pastörs.

Wolfgang Hansson