”Vi måste bekämpa nazisterna – öppet”

Nazistexperten: De stora partierna har misslyckats

1 av 2
VILL TA STRID Hajo Funke, expert på högerextremister, förvånas inte över NPD:s framgångar. "Man uppträder numera med ett dubbelt ansikte, men har kvar sina åsikter."
NYHETER

Nazisterna ändrade taktik för tio år sedan.

I dag skördar de frukterna.

- De stora partierna har helt misslyckats med att bekämpa nazisternas åsikter på ett konsekvent sätt, säger professor Hajo Funke, expert på högerextrema rörelser.

I telefon avkräver Funke mig ett löfte att absolut inte avslöja hans adress i Berlin. Att ha som jobb att granska nazisternas rörelser kan vara skadligt för hälsan.

Han är inte förvånad över NPD:s framgångar i valen.

- När den nya ledningen trädde till 1996 skedde en klar förändring. NPD började framställa sig som ett socialt parti för de svaga och arbetslösa. Man uppträder numera med dubbelt ansikte, men har kvar sina åsikter.

Acceptansen ökar

NPD arbetar i dag tätare samman med så kallade kamradschaften, lösa grupperingar av nazister och högerextremister, vilket stärkt partiet.

Funke ser valframgångarna som ett bevis för att acceptansen för NPD:s åsikter ökar i den tyska befolkningen.

- En stämning som gör att alltfler tycker det är okej att behandla utlänningar illa.

Nazistiskt våld har ökat med 50 procent på två år.

Den tyska återföreningen förde med sig en rad sociala problem som finns kvar 15 år senare. I delar av gamla DDR ligger arbetslösheten på 30-40 procent.

- De etablerade politikerna säger det inte offentligt, men mellan fyra ögon erkänner de att de inte har något recept för att fånga upp de "överflödiga" ungdomarna. De lämnar fältet fritt för nazisterna.

Framåt också i väst

Men NPD går inte bara framåt i gamla öst. I delstaten Saarland fick de fyra procent vid senaste valet.

NPD:s presschef Klaus Beier hävdar att partiet om det vore val i dag skulle komma in i alla delstatsparlament i öst. Siktet är inställt på att nå förbundsdagen nästa val.

- De bekämpas inte tillräckligt aggressivt, säger Funke.

Hur farlig är Udo Pastörs och hans hantlangare i NPD? Länge har åsikten varit att det bästa är att tiga ihjäl dem och liknande grupper som sverigedemokraterna.

- Helt fel, säger Funke. Att hålla tyst är inget alternativ. Vi måste bekämpa dem öppet.

Läs mer

Wolfgang Hansson