Fråntogs sin medicin – kollapsade

Lidia offer för nya säkerhetsrutinerna på flyget

NYHETER

När Lidia Holmgren skulle resa hem från Paris fick hon inte ta med sig sin livsviktiga medicin. På planet blev Lidia medvetslös och det tog över tjugo minuter innan personalen hittade medicinen.

– Jag förstår att man inte får ta med sig saxar ombord men receptbelagd medicin, utskrivet av en doktor borde man få ha, säger hon till aftonbladet.se.

Foto: MARIA HEDBLOM/SUNDSVALLS TIDNING
Lidia kollapsade på planet från Paris.

När Lidia Holmgren, 50, och Karl-Erik Rapp från Sundsvall skulle resa hem med flyg från Paris togs Lidias nödvändiga allergimediciner ifrån henne vid incheckningen, enligt de nya säkerhetsföreskrifterna som nyligen började gälla. Detta trots att reglerna enligt Luftfartsstyrelsen tydligt säger att man får ta med sig mediciner ombord.

– Jag sade till dem att det var livsviktigt för mig att ha med mig medicinerna. Jag hinner inte till lasarettet om jag blir sjuk. De ville inte begripa det här.

Misstänksam personal

Lidia visiterades och personalen på flygplatsen var misstänksamma mot henne. De tyckte bland annat att hennes inhalator såg ut som ett vapen.

– Jag vet inte vad de trodde men det kändes obehagligt, säger Lidia Holmgren.

När de väl kom ombord på planet, slutade det med att Lidia kollapsade och blev medvetslös i en halvtimme. Personalen började leta efter medicinen som var spårlöst borta.

– Jag vet inte vad som utlöste det hela. Kanske var det blodtrycket, kanske var det stressen, säger Lidia.

Piloten var beredda att nödlanda. Men medicinerna återfanns till sist i cockpit och Lidias liv kunde räddas.

– Jag fick två adrenalinsprutor som jag behövde. Jag var trött och omtumlad men behövde inte uppsöka sjukhus efteråt, säger hon.

Varnar andra

Lidia Holmgren vill nu varna alla som ska ut och resa. De nya EU-reglerna om vad som får finnas i handbagaget började nyligen att gälla. Hon anser att de olika länderna inom EU har sina egna tolkningar av reglerna.

– Jag borde ha haft med mig ett läkarintyg på att jag behövde medicinerna, konstaterar hon.

Nästa år planerar hon och Karl-Erik Rapp att resa till USA, Kanada och Australien.

– Då ska jag be om intyg från läkare på flera olika språk, säger hon.

Trots det som inträffade är Lidia nöjd med sin semester i Paris.

– Allt var prima och jag är jättenöjd med resan bortsett från det som hände på flygplatsen och på planet hem, säger hon.

Om de nya reglerna:

Sedan den 6 november 2006 gäller nya regler inom EU samt Norge, Island och Schweiz för säkerhetskontroll vid flygning. Bland annat begränsas mängden vätska man får ha med i handbagaget.

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM