Googla dig frisk

Studie visar på nytt användningsområde för sökmotorn

NYHETER

Den populära sökmotorn Google kan vara en utmärkt hjälp för läkarna att ställa rätt diagnos.

Dessutom kan patienterna själva använda sökmotorn för att ta reda på vad de drabbats av, skriver den brittiska läkartidningen New England Journal of Medicine (BMJ).

Två australiensiska läkare står bakom den nya studien som gett häpnadsväckande resultat. De ville testa Googles förmåga att ställa sjukdomsdiagnoser. Det visade sig att mer än varannan sökning på Google gav helt korrekta diagnoser. 58 procent, eller 15 diagnoser, var enligt studien korrekta och vissa av dem gällde synnerligen sällsynta och svårdiagnostiserade sjukdomar, skriver BMJ.

Läkarna har nu dragit slutsatsen att Google kan vara ett utmärkt tillskott till läkarnas metoder att ställa diagnos, speciellt när patienten uppvisar svårtolkade och ovanliga symtom.

Men även för patienterna är sökmotorn ovärderlig då de kan leta fram sin egen diagnos genom att söka på Google, innan de uppsöker en läkare.

I studien berättar läkarna själva om en upplevelse då en 16-årig patient som var polospelare, hade fått en propp i benet. När läkaren ville göra en närmare undersökning för att fastställa vad som orsakat proppen, hojtade patientens pappa att det minsann var ett typiskt Paget von Schrötter-syndrom och gav läkaren en miniföreläsning i ämnet. Det var den upplevelsen som blev upprinnelsen till Google-studien, skriver läkarna.

Susanna Vidlund