Finansministerns förslag delar läsarna

”Jag röstade på moderaterna men någon häxjakt talades det inte om innan valet”

delar landet Hälften av aftonbladet.se:s läsare är för finansminister Anders Borgs förslag, hälften är mot.
NYHETER

Finansministerns förslag delar Sverige.

”Som att sparka på den som redan ligger” är en vanlig ståndpunkt.

Men lika många tycker det är rimligt att ställa högre krav på de arbetslösa.

Anders Borgs föreslagna böter för arbetslösa som inte söker jobb väcker känslor.

Efter två timmar hade nära 30 000 svarat på aftonbladet:ses fråga: ”Ska arbetslösa få böta om de inte söker jobb”. ”Ja”, tyckte 51,6 procent. ”Nej”, svarade 48,4.

Och i debattforumet går diskussionens vågor höga.

Maritza har tagit emot finansministerns förslag med bestörtning.

”Brutala ändringar”

”Jag är arbetslös, är ensamstående mamma med två barn (12 och 5 år gamla), och invandrare. Hur mycket mer ska en som ligger redan få sparkas? Regeringen har redan gjort brutala ändringar till nackdel för de som är arbetslösa. Dessutom ska man straffas om man inte "söker aktivt", finansministern har aldrig varit beroende av a-kassa medan han hoppades på att hitta ett lämpligt jobb. Att "söka aktivt" innebär säkert för statsministern att vi ska söka vad som helst, hur som helst och när som helst. Tyvärr kan man inte söka jobb som kassörska eller konditor om man inte har något utbildning eller erfarenhet inom olika områden. Skulle han söka jobb som toalettstädare om han är utbildad inom statskunskap och ekonomi?”

Även arbetsgivare är kritiska till förslaget.

Rimligt med högre krav

”...straffa inte dem som vill ha arbete, det kan ju vara perioder då det inte finns några arbeten som är lämpliga att söka, speciellt i mindre orter för de som inte kan flytta pga familj och dylikt. Jag röstade på moderaterna men någon häxjakt talades det inte om innan valet”, skriver signaturen Egenföretagare Bollnäs.

Andra tycker att det är rimligt att ställa högre krav på de som söker jobb.

”Jag är väldigt nöjd med hans förslag, fusket måste stoppas. Förra sommaren sökte jag medarbetare via arbetsförmedlingen och skrev brev till 23 arbetssökande på hemsidan där ingen av de personerna hörde av sig. De anmäler sig arbetslösa och går och jobbar svart. Jobb finns för den som vill jobba”, skriver en arbetsgivare.

”En lindring”

Andra ser finansministerns förslagna böter som en lindring jämfört med nuvarande system.

”Enligt dagens gällande regler så kan en arbetslös som inte söker arbete aktivt straffas genom att a-kassan dras in helt. Det tycker jag är ett straff som inte står i proportion till "brottet"”, skriver signaturen Pragmatikern.

Johanna Melén