Ingen ny rättegång för Hagamannen

NYHETER

Det blir ingen prövning i Högsta domstolen (HD) för den så kallade Hagamannen Niklas Lindgren.

HD beslutade på måndagen att inte bevilja Lindgren prövningstillstånd och därmed står hovrättens dom på 14 års fängelse fast.

Niklas Lindgren har fällts för bland annat grov våldtäkt och två fall av mordförsök efter en rad brutala överfall på kvinnor i Umeå. Eftersom Lindgren menade att han aldrig haft uppsåt att döda kvinnorna, utan att han bara velat tillfredsställa sig sexuellt, överklagade han domen till HD.

Silbersky besviken

Hovrätten slog fast att Lindgren var likgiltig inför om kvinnorna skulle dö eller inte, någonting som tillbakavisades av Lindgrens advokat Leif Silbersky.

När TT når Niklas Lindgrens försvarare Leif Silbersky vid lunchtid på måndagen har han ännu inte nåtts av beskedet att HD inte tar upp Lindgrens fall.

– Det är första gången jag får beskedet. De har alltså inte meddelat prövningstillstånd? Det enda jag kan säga är att jag är väldigt besviken. Jag har ju lagt ner en hel del arbete på det här och hade goda förhoppningar att det skulle bli prövning. Nu är det tyvärr inte mycket mer vi kan göra än att acceptera den situation vi har, att tingsrättens och hovrättens domar står fast.

Vad fick dig att tro att HD skulle ge prövningstillstånd?

– Jag hade goda förhoppningar, framförallt för prövning av det här med likgiltighetsuppsåtet. Där har man, menar jag, gått väldigt långt när man har funnit att Lindgren har gjort sig skyldig till mordförsök i två fall. Det var i de delarna jag hade goda förhoppningar att vi skulle få prövning så att vi fick en vägledning om hur man i fortsättningen ska se på det, säger Silbersky.

När får Lindgren besked om HD:s beslut?

– Så fort jag får möjlighet att meddela honom det.

Tidigare artiklar:

TT