Polisen slog till mot knarkliga

Sex personer greps - försökte föra in stora mängder narkotika

NYHETER

Stora mängder narkotika kommer in i landet via svenska småbåtshamnar.

I helgen tog nationella insatsstyrkan en knarkliga på bar gärning i Domsten i nordvästra Skåne.

– Detta är inget förstagångssmugglare sysslar med, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverkets brottsbekämpningsenhet.

Narkotikabeslag vid brofästet i Lernacken och färjeläget i Helsingborg är vardagsmat för tullens inspektörer. Men när det tas in större mängder narkotika väljer en del ligor andra smugglingsvägar.

I helgen grep Hallandspolisen, förstärkta av den nationella insatsstyrkan, sex personer som försökte föra in stora mängder narkotika till Skåne.

Fem av dem greps i småbåtshamnen i Domsten norr om Helsingborg. Polis och åklagare var ännu i?går förtegna om omständigheterna i fallet.

Ofta välorganiserade

Att knark smugglas in via småbåtshamnar är ingen nyhet. Varken för polisen eller Tullverket. Men de som väljer den vägen är ofta välorganiserade och har ekonomiska muskler.

–?Det rör sig vanligtvis om stora mängder narkotika. Om det är cannabis, kanske 100-tals kilon, och om det är andra preparat, mellan 20–40 kilo, säger Jonas Karlsson.

Nyligen stoppade dansk polis en båt med ”ett antal hundra kilo” narkotika ombord, förmodligen på väg till Sverige eller Norge.

Men Jonas Karlsson säger:

–?Jag tror inte att det är lika frekvent med smuggling med båtar som det är med bilar. Sedan tar ju båtarna större mängder narkotika, säger han.

Grodmansligan

Daniel Persson

ARTIKELN HANDLAR OM