Explosion på Ring- hals sent i natt

Reaktor 3 snabbstoppad – nu väntar höga kostnader

Foto: THOMAS JOHANSSON
Ringhals brinner Reaktorn på Ringhals 3 snabbstoppades vid halv ett-tiden natten till tisdagen sedan en explosionsartad brand brutit ut i en transformator på anläggningen. Sent i natt brann fortfarande transformatorn.
NYHETER

GÖTEBORG

En transformator på kärnkraftverket i Ringhals brann i natt.

Stora ångmoln vällde ut över taket.

Branden tvingade fram ett snabbstopp av reaktor 3.

Den våldsamma branden startade cirka 20 minuter över midnatt.

– Det var en kraftig smäll som hördes långt omkring. Sen startade den explosionsartade branden, säger Gösta Larsen som är presschef på Ringhals.

– Transformatorn finns i block 3, men inte på den aktiva sidan. Branden orsakade en kraftig rökutveckling, säger räddningstjänsten i Varberg.

Varje reaktor har två turbiner som är anslutna till var sin transformator. Dit leds den utvunna elektriciteten. Sen skickas den ut på det allmänna kraftnätet.

– Turbinen stoppar först. Sen stannar ett antal pumpar. Inom loppet av några sekunder gick sprinklersystemet igång, säger Gösta Larsen.

Dyrbart stopp

Ringhals egen räddningstjänst var först framme. Enheter från Varberg, Värö och Veddige anslöt. Halmstad bidrog också med resurser.

Tidigt på tisdagsmorgonen brann olja fortfarande och släckningsarbetet avslutades först efter ett antal timmar.

– Oljan i transformatorn hade skvätt runt och det var den som brann, säger Gösta Larsen.

Stora ångmoln steg upp mot natthimlen - den ånga som skulle ha drivit turbinerna måste släppas ut.

Dieseldrivna generatorer kopplades in.

– Anläggningen är i gång - utan att leverera el, sa Gösta Larsen.

Stoppet är dyrbart. Produktionsbortfall kostar miljoner varje dygn reaktorn står stilla. Att starta om efter branden kommer att ta veckor.

– Det handlar om stora pengar med tanke på det elpriset vi har idag. Sedan kostar ju transformatorn pengar men framför allt är det stoppet som kostar.

Väl isolerad

Hur hotad var reaktorn?

– Det är långt avstånd, runt 70 meter, och många meter betong emellan, säger Gösta Larsen.

Transformatorn står i en åtta meter hög betongbyggnad, en kassun, utan tak. Brandmän på stegar sprutade skum ner över den brinnande transformatorn.

Fortfarande vid sjutiden på morgonen, övervakades brandplatsen av brandmännen som arbetade med att kyla ned transformatorn med skum.

Ingen människa skadades vid branden. Det är ännu oklart vad som orsakade branden.

Statens Kärnkraftsinspektion (SKI) följde branden under natten och konstaterade att alla säkerhetssystem vid reaktorn fungerat som förväntat.

Komer SKI inspektera platsen idag?

– SKI har informerats. Vi kommer inspektera platsen senare idag men först måste den saneras eftersom det är skum upp till halsen i byggnaden. Men den inspektionen gör vi själva, säger Gösta Larsen.

Det är andra gången inom loppet av några månader som det brinner på Ringhals. I mitten av september brann det i ett elskåp till följd av någon slags kortslutning.

Tidigare artiklar:

Kerstin Danielson, Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM