Tre skadade i brand i studenthus

"Brandlarmen fungerade inte" - en person gripen misstänkt för mordbrand

Foto: Stefan Helander
NYHETER

Tre personer, varav två var kvinnor i 25-årsåldern skadades och fördes till sjukhus när en brand med kraftig rökutveckling startade i en fastighet med studentbostäder på Roslagstullsbacken i Stockholm.

Vem den tredje skadade är är ännu oklart.

Ytterligare 47 fick lättare skador.

Branden startade i en lägenhet på nedre botten i ett trevåningshus. Brandkåren fick larmet klockan 04.54, och den första patrullen var på platsen 05.02.

– Elden kunde snabbt släckas, men det var kraftig rökutveckling, säger Jesper Olsson, Ledningsoperatör på Räddningstjänsten.

Tre skadades så allvarligt att de fördes till sjukhus.

Ytterligare 47 fick lättare skador och sammanlagt 75 personer evakuerades ur huset. Omkring 20 personer finns kvar på balkonger i fastigheten.

– Vi har bedömt att de är säkra där, och de har inte skadats, säger Jesper Olsson.

Brandlarmen fungerade inte

– Jag vaknade av att brandmän bultade på min dörr och sa att jag måste ut. Då var det alldeles dimmigt i lägenheten. Tio minuter efter det gick ett brandlarm i en lägenhet. Inget annat larm fungerade, säger en boende i huset.

Evakueringen gick lugnt till.

– Men en del skrek hysteriskt, och det var tjockt med rök, säger den boende.

Enligt Towe Hägg, pressinformatör på Stockholmspolisen, misstänker man att branden var anlagd.

En gripen för mordbrand

– Tekniker håller på att utreda hur branden startade. Men en person har i alla fall gripits misstänkt för att ha anlagt branden, säger hon till aftonbladet.se.

Ett 30-tal brandmän var med i släckningsarbetet.

Enligt aftonbladet.se:s källa ska de som bor på andra och tredje våningen få komma tillbaka till lägenheten senare under dagen, men nedre våningen är så förstörd att man inte vet när de boende kan flytta tillbaka.

Karin Thurfjell

ARTIKELN HANDLAR OM