Lagligt smygfilma grannen naken

Malmöbo filmade grannarna från sin lägenhet

NYHETER

Så länge inte grannarna upptäcker det, är det fritt fram att filma dem nakna.

Den slutsatsen har åklagare Bo Birgerssons dragit efter att en man i Malmö filmat över 20 boende.

– Det finns en lucka i lagen, säger han till Sydsvenskan.

Mannen som bor i centrala Malmö filmade grannarna från sin egen lägenhet. Det var god insyn och han hade möjlighet att dokumentera dem i vardagliga situationer som när de tittade på tv, lagade mat eller hade sex, skriver Sydsvenskan.

I över två arbetade polis och åklagare med utredningen som nu har lagts ned. Det går nämligen inte att väcka åtal mot mannen, trots att det finns gott om bevis på vad han har gjort.

– Ur hans synpunkt var det en lycklig kombination av omständigheter som föll ut till hans förmån, säger åklagare Bo Birgersson.

Mängder av filmer

Det var efter att en ung kvinna i november 2004 upptäckte att mannen smygfilmade henne från sin lägenhet som myndigheterna kom honom på spåren. Mannen greps och när polisen sökte igenom hans hem, hittade de mängder av smygtagna filmer. Dock verkar den unga kvinnan som trodde sig bli filmad, inte finnas med i materialet.

Hon var den enda grannen som upptäckte filmningen. De andra har bland annat via polisen i efterhand fått reda på vad som hänt.

– Det går inte att bli ofredad ovetande. Och får man reda på det i efterhand att någon har fluktat på en, då räcker inte det för att någon ska dömas, säger åklagare Bo Birgersson till Sydsvenskan.

Förstört filmerna

Han jämför smygfilmningen med fönstertittning där det blir olagligt först när man kommit in på någons tomt, gjort sig skyldig till hemfridsbrott eller om personen i fråga märkt av det eller blivit ofredad på något sätt.

Han menar nu att lagstiftningen är felaktigt utformad och att man måste ta hänsyn till hur och varför något har skett.

Varför mannen smygfilmade grannarna är oklart. Åklagaren har nu sett till att filmerna med mannens godkännande har förstörts. Eftersom filmerna innehöll bilder på nakna och lättklädda personer, skulle de enligt åklagarens bedömning kunna utgöra förtal eller förolämpning om de kom på villovägar.

Susanna Vidlund