Över 100 kidnappade på departement i Irak

Falska poliser stormade in och förde bort forskare och besökare i lastbilar

NYHETER

Beväpnade män i polisuniformer har kidnappat uppemot 150 personer från ett statligt forskningsinstitut i Bagdad.

Det meddelade utbildningsdepartementet på tisdagen enligt Reuters.

Både anställda och besökare ska ha blivit bortförda.

De falska polismännen i irakiska polissuniformer anlände i nya bilar.

De stormade in i en byggnad i stadsdelen Karrada tillhörande utbildningsdepartementets forskningsavdelning, berättade en taleskvinna för departementet för Reuters.

Män och kvinnor skiljdes åt: kvinnorna leddes in i ett rum där de fick lämna ifrån sig sina mobiltelefoner, medan 100 till 150 män – såväl anställda tjänstemän som vakter och besökare – fördes iväg.

De lastades på sex lastbilar som de falska poliserna förde med sig.

Attack mot högutbildade

Tidigare hade källor inom inrikesdepartementet angivit antalet kidnappade till omkring 20. Enligt de senaste uppgifterna var de bortrövade alltså många fler.

Chefen för parlamentets utbildningskommitté, Alaa Maki avbröt ett möte i parlamentet för att meddela att den stora gruppen människor, mellan 100 och 150 personer, fördes bort idag halv tio på morgonen lokal tid.

Bland de bortförda var forskningsinstitutets chefer, anställda och några besökare, sade han enligt AP.

Enligt Alaa Maki ska de beväpnade männen påstått att de var från regeringens anti- korruptionsgrupp. De hade en namnlista på de personer de tvingade med sig.

Människorovet är det hittills djärvaste i en serie angrepp på irakiska akademiker. De bortfrörda tycks ha valts ut efter sin relativt höga status, enligt AP.

Simone Söderhjelm, TT

ARTIKELN HANDLAR OM