Mer regn hotar Göteborg

Västkustbanan kan drabbas.

Foto: Peter Widning
Det väntas regna mer över Göteborg den närmsta veckan. SMHI varnar för höga vattenflöden.
NYHETER

Det har regnat ovanligt mycket över Göteborg den senaste veckan. Och mer är på väg. Nu varnar SMHI för att höga vattenflöden i stan.

Foto: NILS JAKOBSSON/BILDBYRÅN
Mölndalsån ligger i riskzonen för att svämmas över.

Den senaste veckan har mellan 50 och 80 millimeter regn fallit över Göteborg. Bara i lördags föll 45 millimeter, med översvämningar som följd. Och regnet verkar fortsätta de närmaste dagarna.

Känsligt för mer regn

– Vi räknar med 40-60 millimeter regn den närmsta veckan, mest i form av skurar. Det kommer sakta fylla på vattendragen ännu mer, säger Gunn Persson, hydrolog på SMHI.

SMHI har nu utfärdat en varning för höga vattenflöden i små och medelstora vattendrag i Göteborgstrakten. Varningen är av klass 1 på en tregradig skala.

– Det är ingen allvarlig varning, men systemet är känsligt. Om det kommer mer regn än vad prognosen säger så kan det inte ta hand om regnet, säger Gunn Persson.

På räddningstjänsten i Göteborg är man beredd på att det kan bli fler översvämningar i stan än de som var i helgen.

– Men just nu har vi normal beredskap, säger Bo Holmlund, stabschef på räddningstjänsten i Stor-Göteborg.

Mölndalsån påverkar mest

Enligt Bo Holmlund är Mölndalsån det vattendrag där översvämningar kan drabba stan värst. Vid en översvämning av Mölndalsån riskerar betongtråget under motorvägen att vattenfyllas vilket skulle leda till ett totalstopp i all tågtrafik på Västkustbanan.

– Det är scenariot vi hoppas kunna undvika. Vi kommer noga kontrollera nivåerna och i dagsläget ser det ut som vi ska klara det, säger Christer Ahlin som är projektledare för drift- och underhåll vid Banverket.

Redan för två veckor sedan byggdes en grusvall för att skydda järnvägen och i dag kommer den att utökas.

– Framöver kan det bli aktuellt att bygga ett permanent skydd. Vi märker också av de förändrade väderförhållandena, säger Christer Ahlin.

– Som det är nu så bevakar vi väderutvecklingen, vi är väl förberedda ifall något skulle hända, säger Bo Holmlund.

Eric Thorsson, Janna Roosch (.se)