30-tal tsunamiband spårlöst borta

NYHETER

Katastrofkommissionens granskning av vad som hände under tsunamin har åkt på ett bakslag.

Ett 30-tal databand som som innehåller mejl från Göran Perssons regering är spårlöst försvunna, avslöjar Svenska Dagbladet.

Databanden med säkerhetskopior över den förra regeringens mejltrafik under tsunamin kom till allmänhetens kännedom när nytillträdde statsministern Fredrik Reinfeld kallade till presskonferens den 12 oktober.

De hemliga banden hade hittats i ett skåp i ett låst rum på regeringskansliet.

Enligt SvD fick statsministern information om att det var cirka 150 band. Samma uppgifter fick de övriga partiledarna i regeringen. Enligt SvD:s källor rör det sig om exakt 154 band.

Men så många band har katastrofkommissionen inte fått.

- Jag har 119 band, varken mer eller mindre, säger kommissionens ordförande Johan Hirschfeldt till SvD.

30 band saknas

Om uppgifterna stämmer betyder det att 30 band saknas, vilket gör att sanningen om vad den förra regeringen gjorde under tsunamidygnen kan ha gå upp i rök. Banden måste ha försvunnit under de fyra dygnen mellan fyndet den 12 oktober och kommissionens besök den 16 oktober.

Enligt SvD var banden märkta med datum. Märkningen gör att den som velat lätt skulle kunnat sortera ut de mest känsliga uppgifterna.

Var hos förvaltningsavdelningen

Databanden låg hos regeringskansliets förvaltningsavdelning som tidigare har raderat telefonlistor från tsunamin. De aktuella banden skulle också ha gallrats men bevarades av någon okänd anledning. Men frågan är hur cirka 30 band försvunnit.

- Jag har ingen aning om hur många band det var från början. Jag har bara hört att det var fler än 100 band, säger förvaltningschefen Jan Landahl till SvD.

Jörgen Källström