Två kvar i gisslan

Irak: Polisen gjorde flera räder - alla utom två fritagna

NYHETER

Förut två personer är gisslan som togs av falska poliser i Bagdad nu fri efter en serie räder av polisen, säger en regeringstalesman till BBC.

Fyrtiotalet anställda och besökare kidnappades när utbildningsdepartementet stormades i tisdags.

39 personer kidnappades varav fem var besökare, 16 anställda i ministeriet och 18 vakter vid byggnaden. 20 av dem frigavs i går och 17 i morse. Två hålls fortfarande, uppger AFP.

Inrikesdepartementet lät ta in flera polischefer under tisdagen efter kidnappningen, uppger nyhetsbyråerna AFP och Reuters. De förhördes om hur tiotals beväpnade män, klädda i riktiga polisuniformer av senaste snitt, kunde storma utbildningsdepartementet och ta gisslan mitt på dagen.

Vittnen berättade om hur två polispatruller intill såg hela kidnappningen utan att ingripa.

Kidnapparna anlände i nya bilar. Först uppgavs att över hundra kidnappade kördes iväg, en siffra som senare minskades kraftigt. Ett tjugotal släpptes senare under tisdagen.

Konflikten mellan shiiter och sunniter i Irak förstärktes ytterligare av den dramatiska händelsen.

Lugn stadsdel

I den annars relativt lugna stadsdelen Karrada vittnades om de välutrustade kidnapparnas fräckhet. Minst ett tjugotal bilar dök plötsligt upp utanför en byggnad tillhörande departementet.

– Några bilar spärrade av båda utfarterna från vägen och resten körde in. Vakterna måste ha trott att det var ministern som kom, så de öppnade avspärrningen, berättade vittnet Muhammad, som har en butik intill departementsbyggnaden.

– Sedan tog de vakterna, tvingade ut männen ur byggnaden och tog några av deras bilar. Några män försökte göra motstånd och bad de beväpnade att få stanna kvar, men en av dem svarade bara ”Oroa er inte, om ni inte har gjort något fel så kommer vi att släppa er”.

Valde sunnimuslimer

Enligt en taleskvinna för departementet skildes män och kvinnor åt inne i byggnaden. Kvinnorna leddes in i ett rum där de fick lämna ifrån sig sina mobiltelefoner, medan tiotals män – tjänstemän såväl som vakter och besökare – fördes iväg.

De flesta kidnappade uppges vara sunniter. Departementet leds av en minister från den största sunniarabiska partialliansen.

– De kollade id-korten på parkeringen. De valde bara ut sunnimuslimska anställda. De tog till och med en man som bara hade kommit med te, berättade ett vittne.

De många kidnappningarna i Irak skylls på såväl sunniarabiska upprorsmän som på shiamiliser. De sistnämnda anklagas i många fall för att vara mer eller mindre knutna till inrikesdepartementet, även om det ständigt förnekas från ansvarigt håll.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM