Nu intar sd Malmös migrationsdomstol

”Jag förutsätter att de kandidater som vi utser, gör sitt jobb”

Foto: ARNE FORSELL, BILDBYRÅN
David Veisland, talesman för Nätverket asyl i Malmö är oroad över sverigedemokraternas representation i migrationsdomstolen. ”Det finns inget större utrymme för godtyckliga bedömningar i asylärenden”, säger han.
NYHETER

Sverigedemokraterna intar migrationsdomstolen i Malmö.

– Vi kan skilja mellan politik och juridik, säger Björn Söder (sd) ledamot i regionstyrelsen.

Foto: JENS LEANDERSSON
Björn Söder.

Sverigedemokraternas tio mandat i regionfullmäktige gör att de får utse rekordmånga ledamöter till regionens domstolar. Tjugo stycken kommer att tillfalla länsrätten i Skåne som sedan april i år även hanterar asylfall i migrationsdomstolen.

– Jag förutsätter att de kandidater som vi utser, gör sitt jobb. De är där som samhällsmedborgare och inte som politiker, säger Björn Söder, sd:s gruppledare i Region Skåne.

– Det är inte mer kontroversiellt att en sverigedemokrat sitter i migrationsdomstolen än att en politiker som är för fri invandring gör det, säger han.

Oroad

Men David Veisland, talesman för Nätverket asyl i Malmö är oroad över hur sverigedemokraternas representation i migrationsdomstolen kommer påverka flyktingar vid domsluten.

Veisland menar att det inte helt går att bortse från sin politiska övertygelse när man ska bedöma någons trovärdighet.

– Hela asylprocessen är baserad på om man blir trodd på eller inte och det gör att det finns större utrymme för godtyckliga bedömningar i asylärenden än i brottsmål. Jag är orolig för att sverigedemokraternas representation i migrationsdomstolen kommer leda till att någon utvisas som inte borde göra det, säger han.

Migrationsdomstolen

Kajsa Sigvardsson (.se)