Anabola förkortar livet för elitidrottare

NYHETER

STOCKHOLM

En ny forskningsstudie visar att bland andra tyngdlyftare och brottare riskerar att dö före 60 års ålder i högre utsträckning än normalbefolkningen, skriver Dagens Medicin.

Anabola steroider kan vara skälet.

Hälften av de 1173 identifierade elitidrottsmännen, aktiva mellan 1960–1979, var brottare, resten tyngdlyftare och aktiva i kast- och springgrenar.

– Under karriären och åren efter dess slut hade dessa idrottare en överdödlighet på 25 och 30 procent, vilket är ganska mycket, säger Thord Rosén, endokrinolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Orsaken till den höga dödligheten kan vara anabola steroider misstänker forskarna. Thord Rosén:

– Av dem som fortfarande lever och svarade på en enkät uppger nämligen en betydande andel att de använde anabola steroider under tiden de var aktiva.

Inte så konstigt, enligt Rosén, eftersom dopningspreparatet först förbjöds 1975. Samtliga som sagt att de tagit anabola steroider hade gjort det under en förhållandevis kort tid, varför längre missbruk bedöms som farligare.

Dödsorsakerna var främst kärlsjukdom, cancer, självmord, olyckshändelser och leversvikt. Anabola steroider kan försämra blodfetter och orsaka hjärtmuskelförstoring och psykiska problem.

TT