”Droppen som kan få bägaren att rinna över”

Lena Mellin om SSU-basens fortkörning

NYHETER

Anna Sjödin är för andra gången på kort tid i blåsväder. Först dömdes hon för krogbråket på Crazy Horse, nu har hon förlorat körkortet på grund av fortkörning.

– Det här är droppen som kan få bägare att rinna över för henne, säger Aftonbladets Lena Mellin.

Lena Mellin.

Efter att ha blivit dömd i tingsrätten till 120 dagsböter à 300 kronor för förolämpning, egenmäktigt förfarande, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd, tog Anna Sjödin, 30, en time out från sitt jobb som SSU-ordförande.

Men nu är hon på nytt i blåsväder efter att ha åkt fast för fortkörning i Hudiksvalls-trakten och förlorat körkortet.

– Det här förbättar inte läget. Hon skapar på något vis sina egna regler och det håller inte i längden, säger Aftonbladets Lena Mellin.

Allvarligt med trafikförseelser

Fortkörning kan tyckas vara ett mindre allvarligt brott, men Lena Mellin pekar på ett färskt exempel där det påverkade en persons politiska karriär.

– Folkpartisten Johan Persson som var ordförande i Justitieutskottet, tippades bli ny justitieminister. Det blev han inte och och det berodde ju bland annat på att han hade kört mot rött.

Är fortkörning något som kan påverka Sjödins karriär?

– Trafikförseelser kan vara allvarliga om man tänker bli justitieminister men de är inte bra för någon, oavsett politiskt uppdrag. Speciellt inte om man varit i blåsväder tidigare.

Politikerföraktet

Många menar att politikerföraktet kan spädas på av enskilda politikers gärningar. Enligt Lena Mellin är Anna Sjödins fortkörning kanske inte något som spär på politikerföraktet, däremot kan domen mot henne i tingsrätten påverka människors inställning till politiker.

– Man ska stå för det man har sagt. Hon säger att hon inte sagt "svartskalle" men hon är ju dömd i tingsrätten för att ha sagt det. Det som skapar politikerförakt är när människor upplever att politiker har ljugit för dem, att de exempelvis sagt en sak före valet och en annan sak efteråt.

Finns det något som kan rädda Anna Sjödin nu?

– Det skulle vara om krogvakten plötsligt ändrar sig och säger att han ljugit hela tiden.

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund