Sexslavarna tvingades tigga och stjäla

Sexhandelsligan bakom tiggarvåg

Foto: JÖRGEN APPELGREN
Rumänska kvinnor smugglades till Sverige och tvingades att arbeta som prostituerade. De bodde inhysta i husvagnar på en villatomt i Sollentuna.
NYHETER

Ett tiotal sexköpare har identifierats i kopplerihärvan.

Samtidigt ska flera av rumänerna ha tvingats tigga och stjäla.

Punkt SE i går.

Ett omfattande utredningsarbete väntar efter tisdagens razzior i Stockholm och Skåne.

Förutom prostitution misstänker polisen att flera av de rumäner som omhändertogs har tvingats till organiserade stölder och tiggerier. Främst i Stockholmsområdet.

– Vi hittade sådant som tyder på det. Jag tror inte att man åker hit och tigger själv, det är alldeles för kostsamt. Någon har tagit hit dem för att tigga och stjäla i kombination, säger Greger Casselborg, kriminalinspektör vid Citypolisen.

Enligt Thord Modin, chef för kriminalunderrättelsetjänsten, cirkulerar personerna runt i Skandinavien och Sveriges större städer.

"Åklagaren nöjd”

Skåneparet som tros ha styrt organisationen fördes i går till Stockholm.

– Vi har gått igenom de första förhören och åklagaren är nöjd med det han har sett. Med största sannolikhet kommer de häktas i morgon (läs i dag), säger Greger Casselborg.

Samtidigt har ett tiotal sex- köpare identifierats. Men enligt Casselborg är de inte av betydelse för utredningen i nuläget.

På grund av hotbilden har de fem rumänska kvinnor som omhändertogs i tisdags nu placerats ut på skyddade boenden runt om i Stockholm.

– Vill de stanna här under utredningens gång kan de få tillfälligt uppehållstillstånd. Annars är de fria att åka hem igen, säger Casselborg.

Clarence Frenker (.se)