Här vänds 200 års nedgång

Ikeas nya varuhus i Haparanda ska locka kunder från fyra länder

1 av 6 | Foto: urban andersson
FLAGGORNA I TOPP I hundratal köade de utanför glasdörrarna medan Ingvar Kamprad gick runt på "sitt" senaste varuhus och inspekterade. Men för Haparanda är Ikea mer än bara ett ställe där möbler säljs i platta paket - etableringen ger hopp om en ljusare framtid för området efter 200 års stagnation och nedgång.
NYHETER

Medan Ingvar Kamprad gick runt i varuhuset och granskade hur soffor, påslakan och behållare för toapapper presenterades, stod kunderna utanför glasdörrarna och väntade.

Där stod Pärttu Riha, pensionär som gladdes åt att det har blivit liv i Haparanda, och Alexander Rönnbäck, avhoppad gymnasist med diffusa framtidsplaner, och flera hundra andra i snögloppet.

Ingvar Kamprad gick genom varuhuset arm i arm med två av sina kvinnliga direktörer, och han såg ut som en gammal man som behövde stöd. Men rätt som det var lösgjorde han sig från kvinnorna, gick fram till en hylla, säng eller soffa.

- Ni har glömt att visa påslakanen. Fy på er flickor, sa han.

De fortsatte några steg. Kamprad släppte kvinnorna igen.

- Ni borde lägga ett bildäck på hyllan för att illustrera att man kan ha den i garaget också.

Kan varenda vara

Så fortsatte rundvandringen, och Kamprad sa ”aja baja, flickor”, och runt dem trängdes pressinformatörer och hjälpredor, fotografer och skribenter, och Kamprad visade, inte utan stolthet, att han kunde varenda vara, vartenda knep för skyltning och dessutom måttet på det bord de råkade stanna vid.

Var denne 80-årige man räddningen för människorna som väntade i blötsnön utanför?

Om Ikea öppnar ett varuhus i en landsortsstad är det alltid en stor nyhet för bygden. Varuhuset med de billiga möblerna är en magnet för handel och kommers, för liv och rörelse.

Men för Haparanda är det mer än så:

Kommunalrådet Sven-Erik Bucht hoppas att Ikeas etablering innebär slutet på en 200-årig stagnation och nedgång för bygden.

För två och ett halvt år sedan såg Bucht att Kamprad skulle vara med på ett möte som en bank arrangerade i Stockholm. Bucht flög ner. Precis som kommunalråd över hela Sverige hade Bucht grubblat över hur han skulle vända en nedåtgående spiral. Han fann svaret 200 år tillbaka.

Älven blev gränsen

På den tiden tillhörde Haparandas tvillingstad Torneå på andra sidan Torne älv Sverige. Torneå var Barentsregionens största handelsplats.

När Sverige förlorade Finland till Ryssland blev Torne älv gräns. 200 år och många krig, revolutioner och omvälvningar senare, borde Haparanda och Torneå åter kunna bli regionens största handelsplats.

Den idén presenterade Bucht för Kamprad.

Personal på led

I går stod den nyanställda personalen i gula t-tröjor på led och Kamprad stannade och tog i hand, och ibland kramade han någon kvinna och en man kysste han på kinderna.

Grundaren av en av världens största varuhuskedjor behöver inte hålla sig till konventionerna. Kamprad kom till Haparanda direkt från inspektioner av sina varuhus i Peking, Shanghai och Tokyo, och när han beskrev tillkomsten av varuhuset i Haparanda var det som om han stod i opposition till den multinationella koncern han själv kontrollerar i minsta detalj.

”Bla bla bla”. Så beskrev han diskussionerna i Ikeas ledning.

”Räknenissarna”, sa han, trodde inte på Haparanda. Men han drev igenom sin vilja.

- Kalla det fingertoppskänsla.

Ska locka norrmän

Han gned tummen och pekfingret mot varandra, och då såg han ut som den gnetige smålänning han är.

Detta affärssinne ska nu locka människor från norska Tromsö i väster till ryska Archangelsk i öster. Till Haparanda ska norrmän, svenskar, finnar och ryssar vallfärda för att handla platta paket med möbler som man får skruva ihop själv.

Redan stora resultat

Men affärssinnet ska också smitta av sig.

- Jag vågar påstå att det om några år finns åtminstone 50 entreprenörer som startat nya verksamheter i området, sa Kamprad.

Utanför glasdörrarna väntade fortfarande kunderna.

Kommunalrådet Bucht, ”borgmästaren” som Kamprad kallade honom, sa att Ikeas etablering redan gett stora resultat. 400 nya arbetstillfällen i Haparanda, varav 148 på Ikea. De andra jobben är nyetableringar i Ikeas efterföljd, till exempel kedjorna Stadium och Rusta.

- Det blir minst 1500 nya jobb. Och det är försiktiga beräkningar, sa Bucht.

Hälsade framtiden

Så flög dörrarna upp och kunderna strömmade in. De möttes av personalen som viftade med svensk-finska flaggor och applåderade, men jublet och skratten gällde varken bokhyllan Billy eller sängen Sultan.

Det var hoppet om framtiden de hälsade.

Tidigare artiklar

I går tryggades Haparandas framtid. Ikea kom till byn. Direktörerna, politikerna, journalisterna - och kunderna flockades. Aftonbladets Peter Kadhammar berättar om möbeljätten som frälser en hel bygd.

ARTIKELN HANDLAR OM