En dog efter arbetsolycka

Drabbades av syrebrist i båtens lastutrymme

NYHETER

Vid 8-tiden på torsdagsmorgonen larmades räddningstjänsten om att två personer trillat ned i ett lastutrymme på en båt innehållande pellets.

En av männen omkom. Enligt uppgifter rådde det syrebrist i lastutrymmet.

Foto: björn lindgren
Den olycksdrabbade pelletsbåten "Saga Spray".

Totalt skadades sex personer i samband med olyckan.

– En filippinsk man har omkommit, säger Anna Öhman som är informationsansvarig vid Helsingborgs lasarett till aftonbladet.se.

En hamnarbetare som fördes medvetslös till Helsingborgs lasarett behandlades vid lunchtid i sjukhusets tryckkammare.

– Nu är han talbar och utom fara. Men hade han legat kvar i lastutrymmet ytterligare några minuter så hade han inte överlevt, säger överläkare Christer Hammarlund.

Utöver hamnarbetaren, som hade de svåraste förgiftningsskadorna, har Christer Hammarlund även behandlat två ambulanssjukvårdare, en akutläkare och en person från räddningstjänsten i tryckkammaren. Samtliga drabbades av kolmonoxidförgiftning i samband med räddningsarbetet.

Svimmade av

Larmet kom in 7.58 på torsdagsmorgonen. Två män hade drabbats av syrebrist i lastutrymmet på den 200 meter långa pelletsbåten "Saga Spray" vid kajplats 903 i västra hamnen i Helsinborg.

Olyckan inträffade när männen skulle lossa den sista del av lasten. Nere i lastrummet drabbades de av syrebrist och svimmade av, skriver Helsingborgs Dagblad.

Räddningstjänsten hade totalt tio personer på plats och ett antal ambulanser väntade också där.

Sex till sjukhus

En av personerna lokaliserades snabbt och lyftes upp med kran. Efter ytterligare ett tag togs även en andra man upp ur lasten. De två personerna fördes med ambulans till Helsingborgs lasarett.

Senare visade det sig att en av männen avlidit. Enligt Helsingborgs Dagblad arbetade den nu avlidne mannen som lättmatros på fartyget. Den andre mannen ska ha arbetat som stuvare i Helsingborgs hamn.

Sammanlagt sex personer fördes till Helsingborgs lasarett. De övriga skadade var ytterligare två besättningsmän på fartyget och två ambulanssjukvårdare. Deras skador beskrevs som lindriga, berättade André Bengtsson från räddningstjänsten i Helsingborg på en i hast sammankallad presskonferens på hamnkontoret.

Utreds av polisen

Olyckan klassas som en arbetsolycka.

– Platsen betraktas av skånepolisen som en brottsplats och då ska det utredas hur olyckan har gått till och om någon ska ställas till svars. Orsaken till dödsolyckan kan vi av naturliga skäl inte säga något om, säger Charley Nilsson vid polisen i Helsingborg.

Även andra myndigheter är inkopplade i utredningsarbetet.

– Arbetsmiljöverket och sjöfartsinspektionen kommer göra sina utredningar också, säger Charley Nilsson.

Oklar olycksorsak

Eftersom det fanns uppgifter om att en tredje man eventuellt hade trillat ned i lastutrymmet fortsatte sökandet. Strax efter klockan nio fastslogs att det inte fanns någon tredje person i pelletslasten och räddningstjänsten avbröt sitt letande där.

Man visste ännu inte om männen hade fallit ned i lasten eller om de hade arbetat i lastutrymmet och drabbats av syrebrist.

– Det vi har hört är att de redan befann sig i lastutrymmet. Räddningspersonalen fick med sig syrgas när den gick ned för att ta upp männen, säger Lars-Olof Anderberg, vakthavande befäl på polisens länskommunikationscentral i Malmö.

Polisen förberedde på torsdagsförmiddagen en teknisk undersökning på fartyget, Saga Spray, som tillhör ett fraktrederi i Hongkong.

Susanna Vidlund, TT

ARTIKELN HANDLAR OM