Nya protester mot a-kassan

TCO delade ut 100 000 flygblad mot a-kasseförslaget

NYHETER

Protesterna mot regeringens a-kasseförslag fortsatte på torsdagen.

TCO delade ut 100000 flygblad mot förslaget och lämnade över en skarp protestskrivelse till den nye arbetsmarknadsministern.

Foto: björn lindahl
Mari-Ann Krantz.

Men arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har inga planer på att dra tillbaka förslaget. Däremot backade regeringen på torsdagen en liten bit efter Lagrådets kritik. En begränsningsregel för den höjda avgiften införs med innebörden att ingen a-kassa ska betala in mer till försäkringen än vad den betalar ut till sina arbetslösa medlemmar.

Men TCO:s ordförande Sture Nordh var fortsatt kritisk mot förslaget när han lämnade över en protestskrivelse till Littorin, som trots duggregnet personligen kom ut från regeringspalatset Rosenbad på torsdagsmorgonen för att ta emot protesten.

Högt tempo

Under morgonen delade TCO ut 100000 flygblad till nyvakna stockholmare och anordnade också en manifestation mot förslaget på Mynttorget i Stockholm, nära riksdagshuset.

– Det här är det största vi någonsin gjort och det är viktigt eftersom många inte har förstått innebörden av förändringarna. De tror att de inte kommer att påverka dem själva utan att det gäller någon annan, sade Nordh till TT.

Nordh tyckte inte att det var för sent att demonstrera, trots att det färdiga förslaget läggs till riksdagen på torsdagen.

– Att vi inte demonstrerat tidigare beror på regeringens tempo, det här var ju slut innan det började. Men det kommer inte att vara slut som regeringen tror, utan vi kommer att fortsätta att redovisa vår syn för att påverka riksdagen.

Slarvigt

Sif-ordföranden Mari-Ann Krantz var lika kritisk och kallade regeringsförslaget för ”oerhört ogenomtänkt och slarvigt”.

– Och hur detta skulle skapa fler jobb kan jag inte förstå. Fler jobb skapas snarare när man känner trygghet, säger Krantz som också menar att det slår hårt mot kvinnor.

Men jämställdhetsminister Nyamko Sabuni tycker att det är fel att hävda att regeringens förslag drabbar kvinnor.

Oansvarigt

– Det beror på hur man gör analysen. Väljer man att analysera en femtedel av en reform kan man alltid hitta människor inom vissa grupper som drabbas, säger Sabuni till TT.

– För mig är det viktigast att se hela reformpaketet som syftar till att skapa fler jobb, personer som står utanför arbetsmarknaden ska in på arbetsmarknaden. Fler ska få mera kvar i plånboken och låg- och mellaninkomsttagare får 75 procent av de 40 miljarder som vi sänker skatterna med och det är många kvinnor där.

– För mig blir det obegripligt att man inte tycker att ett sådant reformpaket ska genomföras därför att några personer kommer att drabbas tillfälligt, det är oansvarigt, säger Sabuni.

Tidigare artiklar

Maxhöjning på 300 kronor

Sten Gustafsson/TT