Professor åtalad för sexbrott mot 15-åring

Misstänkt för att ha tafsat innanför trosorna

NYHETER

I går åtalades en professor vid Karolinska institutet för att ha sexofredat en 15-årig flicka på en buss.

Det är inte första gången han är misstänkt för att ha tafsat på en ung flicka, enligt Corren.

Professorn som är anställd vid Karolinska institutet i Stockholm, har bland annat hållt föreläsningar om etik inom sjukvården. I går åtalades han för att ha ofredat en 15-årig flicka sexuellt.

Brottet ska ha begåtts i våras under en bussresa mellan Motala och Linköping. Professorn tog kontakt med flickan och påstod att han arbetade som fotograf. Han kommenterade hennes percingsmycke och sade att hon passade som modell.

När bussen kom klev 15-åringen på och satte sig långt bak. Professorn satte sig bredvid henne och inledde enligt flickan ett samtal med sexuell underton. Bland annat ska mannen ha frågat henne om hon rakar underlivet och vilka färger hon föredrar på sina underkläder. Enligt flickan tafsade han på hennes stjärt innanför trosorna och på hennes bröst.

Professorn nekar till brott men medger att han samtalat med flickan på bussen. Han uppfattade flickan som mellan 18 och 19 år gammal och hävdar att det var hon som inledde ett samtal med honom och var ovanligt frispråkig.

I förhör hävdar professorn att han fick en ”inblick i hur en kvinna i övre tonåren tänker” och att han i huvudsak lyssnade på vad hon hade att säga, skriver Corren.

Fick strafföreläggande

Det är inte första gången som professorn är misstänkt för sexualbrott mot en tonårsflicka. I augusti förra året smekte han enligt Corren en 14-årig flicka på stjärten och låren. Händelsen inträffade på Centralstationen i Göteborg. Vid det tillfället ska han ha utgett sig för att vara en skulptör. Eftersom mannen erkände och accepterade ett strafföreläggande slapp han rättegång, skriver Corren.

Den här gången riskerar han fängelse för sexuellt ofredande. Enligt åklagaren kommer ett strafföreläggande inte på fråga den här gången.

– Han har varit inne med handen och tagit på flickans stjärt. Det är ett allvarligt fall av sexuellt ofredande och jag anser att straffvärdet ligger på fängelsenivå, säger kammaråklagare Marianne Staaf till Corren.

På Karolinska institutet blir Ylva Lindberg, personaldirektör på Karolinska institutet, överraskad över nyheten om åtalet och det tidigare strafföreläggandet för sexualbrott.

– Det här låter naturligtvis allvarligt. Vi måste ta tag i det här genast. Det kom som en fullständig överraskning för oss, säger hon till Corren.

Enligt henne kan fallet med professorn tas upp i personalansvarsnämnden som kan meddela disciplinpåföljder.

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM