Bergakungen öppnar sina portar

Nu öppnar megabiografen – till slut

Foto: Oscar Magnusson/Bildbyrån
Vip-loungen, där det kommer att serveras alkohol och en av biosalongerna.
NYHETER

Drygt två år efter första spadtaget står den nya filmstaden Bergakungen klar. Spriträttigheter, vip-salong och Sveriges största biodukar ska locka besökarna.

Foto: Oscar Magnusson/Bildbyrån
Utanför pågår fortfarande byggnadsarbetet.

Det råder febril aktivitet in i det sista. Kylskåp baxas in och väggar målas inför morgondagens invigning av drottning Silvia.

– Om en bio står färdig och kostar pengar i veckor före öppnandet begår vi tjänstefel, säger Mats Kullander, etableringschef på SF Bio.

I vip-salongen luktar det ny bil, tack vare de ställbara läderfåtöljerna. I övriga salonger plast och plysch. En påminnelse om att Bergakungen riktar sig mot en varierad publik.

Den som är beredd att lägga till några tior får extra benutrymme och för runt dubbla priset tillträde till vip-salongen. Restaurangen erbjuder både pizza och mat för finsmakare.

Bergakungen har en ambition att locka publiken med en helkväll som inte slutar efter filmvisningen.

– Det blir norra Europas första biograf med en holistisk syn på biografgåendet, säger vd Jan Bernhardsson.

SF Bio stänger samtidigt ner ett flertal salonger på Filmstaden Downtown och hur konkurrenten Astoria påverkas går bara att spekulera i.

– Fram tills nu har Biopalatset faktiskt haft stans bästa salonger men vi ser ingen fajt med Astoria, det är bara bra om de finns, säger Mats Kullander.

Johanna Hillgren (.se)