”Tidsfråga innan vi tar dem”

Polisen: samma grupp personer ligger bakom vågen av murbräckeinbrott

NYHETER

Polisen i Göteborg bekräftar att det är en grupp personer som ligger bakom den senaste tidens våg av inbrott där en bil använts som murbräcka.

– Samma personer återkommer flera gånger, säger Stefan Olsson, på polisen i Göteborgs city.

Foto: Anders Schröder
8 november utsattes Siba på backaplan för ett murbräckeinbrott.

I natt kom det senaste i vågen av inbrott där en bil eller hjullastare agerat murbräcka, så kallade smash-and-grab-inbrott, i Göteborg. En tobaksaffär rammades av en BMW och tjuvarna fick med sig varor för över 100 000 kronor.

Grep fem igår

– Det är bara en tidsfråga innan vi tar dem. I söndags grep vi till exempel fem stycken.

– Jag vill inte säga exakt hur vi arbetar men vi har goda möjligheter att gripa dem inom den närmaste framtiden, säger Stefan Olsson.

Stefan Olsson, som har arbetat med sådana här brott i många år, uppskattar att det rör som 30-40 personer i Göteborg som specialiserat sig på den här typen av brott.

– Jag ser ett samband mellan brotten. Även om det inte alltid är exakt samma personer som utför dem, säger han.

Samtliga i gruppen är män, mellan 20 och 30 år gamla. Brotten går till så att man kör en bil eller en hjullastare genom väggen eller entrén till ett företag eller butik. Det går åt tre till sex personer vid varje tillfälle.

– Brotten sker extremt snabbt. Allt är över på någon minut. De stjäl kapitalvaror som går snabbt att bära och som de sedan säljer vidare, säger Stefan Olsson.

Personer ur "BMW-ligan" inblandade

Polisen har inte fått tag i de personer som gjorde nattens räd mot en tobaksbutik i Mölndal, men Stefan Olsson har ändå en bra aning om vilka det var.

- Utifrån hur de gått tillväga och vilka fordon som de har använt kan jag bilda mig en ganska klar bild av vilka det är, säger han.

Den här gången användes en BMW som murbräcka, något som påminner om "BMW-ligan" som härjade i Göteborg i mitten på nittiotalet.

– Några personer därifrån är fortfarande med, även om det kommmit till nya personer också, säger Stefan Olsson.

Polisens tips till butiksägaren

Eric Thorsson