Knarkliga åtalas i Helsingborg

De sex inblandade männen åtalas för grovt narkotikabrott

NYHETER

Sex män åtalades på torsdagen vid tingsrätten i Helsingborg för grova narkotikabrott. I mars i år avslöjade länskriminalen med hjälp av holländsk polis ett försök till smuggling av 24 kilo amfetamin, 120 kilo cannabis, sju kilo ecstasy och ett kilo kokain.

De sex hade kommit överens om att skaffa sig narkotikapartierna i Nederländerna och sedan smuggla dem till Sverige i en lastbil. Tack vare spaningsarbete av narkotikapoliser i holländska Midden och West Brabant stoppades de med det narkotikastinna fordonet i staden Hengelo i östra Nederländerna.

Männen är mellan 31 och 41 år gamla. Fem kommer från Helsingborg och trakten däromkring, den sjätte från Övertorneå.

Två av dem är tidigare kända av polisen i narkotikasammanhang.

– Det handlar om sådana mängder att alla de åtalade riskerar maximistraffet tio års fängelse, säger kammaråklagare Stefan Gradler vid internationella åklagarkammaren i Malmö.

Tre av männen for till Nederländerna och köpte upp narkotikan. En av dem kom efter med lastbilen medan de två övriga ledde och fördelade arbetet, enligt åtalet.

De tre män som greps i Nederländerna i samband med tillslaget utlämnades senare till Sverige. De övriga tre greps under ett nattligt tillslag i Helsingborgstrakten. De har varit häktade sedan den 20 mars.

Holländska polismän som genomförde spaning i Holland mot ligan kommer att vittna, men under kodnamn som till exempel Q521. Holländska polisen vill inte avslöja deras identitet.

Rättegången inleds den 23 november. Enligt Stefan Gradler är den planerad att pågå till slutet av januari, tidvis med bara en rättegångsdag i veckan.

TT