Smugglade knark till bröllopsfesten

Två kvinnor fast i tullen med 25 kilo khat i bagaget

NYHETER

De två kvinnorna fastnade i tullen vid Säve flygplats med 25 kilo khat i bagaget.

Narkotikan skulle de ge bort som bröllopsgåva.

Kvinnorna stoppades i tullen med 25 kilo khat i bagaget. De sa att de skulle ha drogen som bröllopsgåva.Foto: ULF HÖJER

Kvinnorna, som är kusiner, hade varit på en begravning i London i slutet av augusti i år. När de landade i Göteborg kontrollerade tullen deras bagage.

Fördelat i sex olika resväskor hittades sammanlagt drygt 25 kilo khat som är narkotika. I en handväska hittades även 100 gram tuggad khat.

De två kvinnornas förklaring är att de fått khat i London för att ge bort i bröllopsgåva till en somalisk släkting som skulle gifta sig i Göteborg. De berättade också att det är mycket vanligt att tugga khat på somaliska bröllop. Tanken var att de skulle lämna över gåvan till brudparet efter bröllopsmiddagen. De båda medgav dock att de kände till att det är olagligt att föra in khat i Sverige.

Riskerar fängelse

De båda kvinnorna åtalades i går misstänkta för narkotikasmuggling. Enligt tullåklagare Jan-Ingmar Karlsson riskerar de nu fängelse.

– Khat smugglas tämligen regelbundet och det mesta kommer in via hamnarna i Skåne. Det här beslaget var inte ofantligt stort, men det motsvarar mellan fyra och sex månaders fängelse, säger han.

För att smuggling av khat ska räknas som grovt narkotikabrott krävs volymer på runt 400 kilo.

Bladen tuggas

Karolina Vikingsson (.se)

ARTIKELN HANDLAR OM