Knarkstopp ökar gatuförsäljning

Allt färre köper droger i Danmark efter förbudet

NYHETER

Svenskar åker inte längre till Danmark för att köpa knark.

I stället smugglas narkotikan till Sverige i stora partier.

– Det är lätt att få tag på droger i Malmö, säger Magnus Andersson, narkotikapolis.

Christianias öppna narkotikaförsäljning förbjöds 2004. Sedan dess har svenska tullens knarkbeslag minskat. Men drogförsäljningen på Malmös gator har ökat.Foto: ANDRÉ DE LOISTED

Sedan våren 2004 då den öppna försäljningen av narkotika försvann från Christiania, har svenskarna som åker till Köpenhamn för att köpa cannabis mer än halverats.

Enligt en ny undersökning från Malmö Högskola har tullens beslag av narkotika minskat från upp till fyra beslag dagligen för sex år sedan, till knappt ett om dagen i dag.

– Vår uppfattning är att knarket kommer i stora leveranser till Malmö i stället och säljs på öppen gata, säger Claes Kraft, strategisk analytiker på Tullverket.

”Lätt att få tag på ”

Förbudet mot knark i Christiania har ökat försäljningen på gatorna i Malmö. Enligt Magnus Andersson, kriminalkommisarie på narkotikaroteln i Malmö finns det flera centrala och öppna drogscener i stan.

– Mycket av försäljningen sker kring busshållsplatserna på Värnhem och Södervärn. Tyvärr är det min uppfattning att det är lätt att få tag i droger i?dag.

Förutom gatuförsäljning är det många ungdomar som får tag i droger via försäljning i lägenheter och genom att ringa telefonnummer som cirkulerar i ungdomskretsar.

– Vi för en ojämn kamp mot narkotikan. Priserna är låga och tillgången stor, säger han.

Kajsa Sigvardsson (.se)