Livstid för våldtäkt på fjortonåring

Flickan blev gruppvåldtagen och mördad

1 av 2
UTPEKAD Stephen Green är en av de fem soldaterna som anklagas för våldtäkten och morden.
NYHETER

Den amerikanske soldaten James Barker våldtog en 14-årig flicka innan han tillsammans med fyra andra soldater mördade henne och hennes familj.

Nu har han dömts till livstids fängelse.

James Barker, 23, och fyra andra amerikanska soldater bröt sig in i bostadshuset i Mahmudiyah söder om Bagdad den 12 mars i år.

Tidigare under dagen hade flickan passerat den vägspärr där soldaterna var utposterade. Efter att under dagen ha druckit whiskey och spelat kort, begav sig männen till familjens hem.

Den fjortonåriga flickan blev våldtagen av tre av soldaterna och mördad. Sedan brändes hennes lik. Soldaterna dödade även hennes mamma, pappa och lillasyster.

Vittnar mot de andra

Barker erkände sig skyldig till anklagelserna om att ha planerat våldtäkten och morden och undvek dödsstraffet genom att gå med på att vittna mot de andra soldaterna.

På frågan om varför Barker tillsammans med de andra soldaterna hade bestämt sig för att våldta och mörda, svarade han:

– Jag hatar irakier. De kan le mot en, sedan skjuter de en i ansiktet utan att bry sig.

Men senare på dagen kunde Barker inte hålla tårarna tillbaka när han skulle förklara hur det hela gått till.

– Jag vill att folk i Irak ska veta att jag inte åkte dit för att göra de här förfärliga sakerna, sade han med skälvande stämma.

I torsdags dömdes han till livstids fängelse för våldtäkten och delaktighet i morden. Han visade inga känslor när domen lästes upp, enligt nyhetsbyrån AP.

– Rätten dömer dig till fängelsestraff så länge du lever med möjlighet för permission, sade militärdomaren Richard Anderson till honom.

Drack whiskey

Officeren Steven Green som hade ansvaret under operationen, fick sparken tidigare i år. Han och de andra soldaterna som är misstänkta för våldtäkt och mord, riskerar att dömas till döden.

Enligt Barker var det Steven Greens idé att attackera familjen. Barker hävdar att det var Green som mördade familjen.

– Han tog upp det med mig och frågade vad jag tyckte om saken. När vi började byta om var det mer eller mindre en tyst överenskommelse om att vi skulle göra det som vi tidigare hade diskuterat.

Green nekar till mordanklagelserna.

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM