Tsunamiband blir polissak

Regeringskansliet polisanmäler försvunna kassetter

Foto: AP och ANDERS CARLSSON
BAND PÅ VILLOVÄGAR? Efter ett dygns snabbutredning bestämde i går regeringskansliet att lämna in en polisanmälan om de försvunna tsunamibanden.
NYHETER

I går polisanmälde regeringskansliet de försvunna tsunamibanden.

Nu råder toppsäkerhet kring de band som finns kvar.

Nu blir det Rikspolisstyrelsens sak att utreda om några av tsunamibanden har försvunnit från ett kassaskåp i Rosenbads källare.

Efter ett dygns snabbutredning bestämde sig regeringskansliets förvaltningschef Jan Landahl i går för att lämna in en polisanmälan.

– Vi måste ta det här på allvar. Finns det någon risk att band har förkommit så måste man gå till botten med det och det är det polisen ska göra – inte vi, säger informationschef Hanna Brogren.

Banden är säkerhetskopior på e-posttrafiken i regeringskansliet under perioden efter tsunamin. Att återskapa materialet kan, enligt it-experter Aftonbladet talat med, ta allt från en vecka upp till en månad. Men trots att över en månad gått sedan banden hittades har det mödosamma arbetet inte ens påbörjats ännu.

Anställt egen expert

Banden får nämligen inte lämna regeringskansliet och istället för att anlita ett företag som är specialiserat på att återskapa förlorat material har man köpt in egen utrustning som ännu inte har levererats.

Dessutom har tsunamikommissionen anställt en egen dataexpert som ska utföra arbetet.

– Det är ett så omfattande innehåll i de här banden och det kan vara så att det finns material som är sekretessbelagt på dem och då får de inte lämna regeringskansliet, säger Hanna Brogren.

Start- och stopptider

I dag väntas utrustningen anlända och i så fall kan rekonstruktionsarbetet påbörjas i nästa vecka.

När analysen är klar kommer det också att avslöjas om banden från katastrofens första dagar har försvunnit.

Materialet är nämligen, enligt uppgifter till Aftonbladet, försett med start- och stopptider, vilket gör att man genast upptäcker om några band saknas.

Tidigare artiklar

Eva Buskas, Anette Holmqvist